ČUDESNI ROGAČ: Šta sve može da izleči začin sa ukusom najlepše čokolade

Rogač kao lek upotrebljavao se još u starom Egiptu, za lečenje dijareje i drugih bolesti. Karakteristično slatkog ukusa svoju primenu nalazi u različitim oblastima. Brojne studije potvrdile su i njegovu upotrebu u tradicionalnoj medicini.

Većina aktivnih sastojaka prisutna je u mesnatim zidovima koji razdvajaju seme od mahune. Rogač sadrži 7% proteina, 35% skroba i 40% šećera (naročito saharozu i glukozu) kao i vlakna, mineralne soli, tanine i masti u nižim proporcijama. Neophodno je navesti i elemente u tragovima - kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor i silicijum. Po svom sastavu, rogač je bogat ugljenim hidratima.

Predstavlja izvor antioksidanasa, sa posebnim osvrtom na flavonoide. Nauka proučava njihove akcije u pogledu prevencije raka i mogućnosti dobijanja lekovitih svojstava. Povoljni efekti rogača uglavnom su u vezi sa njegovim sadržajem vitamina i minerala. Mahune su veoma bogat izvor proteina, ali i vitamina E i K.

Mleveni rogač kao lek - zdrava zamena za kakao i čokoladu

Rogač u prahu alternativa je za kakao. Njegova mirisna nota nepogrešiv je izbor kada su u pitanju slatkiši. Zapravo, odlična je opcija za sve one koji su alergični ili netolerantni na ovaj sastojak. Koristite ga u istom odnosu kako bi zamenio kakao prah u receptu.

Primena rogača u prahu je višestruka. Upotrebite ga kada je sezona za sve vrste slatkih namirnica (za prirodno zgušnjavanje u pripremi baršunastih, slatkih krema, preliva, džemova i sladoleda). Zaista, ko ne voli previše slatko biće u prilici da koristi rogač u prahu kao blagu zamenu za med ili smeđi šećer. Isto tako, možete ga upotrebiti prilikom pripreme toplih napitaka, umesto kafe. Ovo je posebno značajno za one koji ne konzumiraju takve namirnice (zbog sadržaja kofeina).

Ko ceni darove prirode prepoznaće lekovita svojstva ove biljke jer rogač za zdravlje čini čuda. U tradicionalnoj, narodnoj medicini, oduvek se koristi rogač kao lek za creva (bilo za decu ili odrasle). Međutim, možemo navesti i sledeće prednosti koje proizilaze iz njegove upotrebe:

Regulisanje varenja

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, mleveni rogač kao lek ima regulatornu funkciju crevne pokretljivosti. Opušta crevne zidove, ublažava bolne kontrakcije i podstiče pravilnu peristaltiku. Reguliše crevni tranzit i leči tegobe kao što su dijareja, zatvor i grčevi.

Za lečenje crevnih poremećaja kod odraslih koristite minimalne doze rogača u prahu (od 2 grama) na svaka dva sata tokom dana. Rastvorite ga u mleku, čaju ili vreloj vodi.

Stvara osećaj sitosti

Odličan je dodatak koji prati režim mršavljenja. Naučna istraživanja su pokazala da ova lekovita biljka omogućava rešavanje problema vezanih za višak kilograma stvarajući osećaj sitosti (zahvaljujući prisustvu tanina). Upravo zbog toga se pokazuje kao dobar saveznik za mršavljenje (dijete). Ima sosobnost da smanji brzinu pražnjenja želuca i tako produži osećaj sitosti. Bogate hranljive materije od kojih se sastoji mogu sprečiti bilo kakve nedostatke koji mogu da prate sam režim mršavljenja.

Mere opreza prilikom korišćenja rogača i doziranje

Iako dnevna potrošnja rogača ne izaziva nikakve neželjene efekte neophodno je poštovati preporučene doze. Usklađenost sa preporučenom dnevnom dozom je od suštinskog značaja za pravilo korišćenje svih zdravstvenih prednosti rogača.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još