Gradski menadžer Goran Vesić primio izraelskog olimpijskog maratonca Šaula Ladanija

Događaju su prisustvovali i vršilac dužnosti sekretara za sport i omladinu Zoran Jovanović, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, zamenica ambasadorke Izraela Dženi Sedov i predsednik Color Press Group Robert Čoban.

Vesić je rekao da mu je čast i zadovoljstvo što je u Skupštini grada poželeo dobrodošlicu Šaulu Ladaniju i, kako je naveo, rođenom Beograđaninu i učesniku olimpijskih igara u Meksiko sitiju i Minhenu.

Šaul Ladani i dalje drži svetski rekord u brzom hodanju na 50 milja, a njegov život je vrlo interesantan i na najbolji način oslikava patnju jevrejskog naroda i onoga što se desilo našem gradu u prošlosti. On je Beograd sa svojom porodicom napustio pre 70 godina, a u međuvremenu je postao velika sportska zvezda. On je profesor na Ben-Gurion univerzitetu u Tel Avivu, preživeo je i masakr izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu, kuća mu je srušena u bombardovanju Beograda, preživeo je Drugi svetski rat. Srećni smo što smo danas u prilici da mu kažemo da je ono što je postigao poslednjih sedamdeset godina i naš uspeh. Mi smo na to ponosni, kao i na to što je rođeni Beograđanin i što je radeći sve to u svetu, jer je i nosilac Pjer de Kuberten medalje za doprinos Olimpijskom pokretu, pronosio i slavu našeg grada – objasnio je Vesić.

Gradski menadžer je Ladaniju poželeo da u narednim godinama češće dolazi u Beograd i zahvalio Robertu Čobanu, koji ga je pozvao u Beograd, i na tome što je otkrio priču o Ladaniju. To je dokaz, dodao je Vesić, kako možemo da sarađujemo i radimo korisne stvari za naš grad.

Šaul Ladani je rekao da je veoma srećan što je u Beogradu, gradu u kome je rođen i odakle ima lepa i emotivna dečja sećanja.

Nakon rušenja naše kuće u šetoaprilskom bombardovanju smo izbegli, ali ja sam veoma srećan što sam danas ovde – naveo je Ladani.

On je dodao da će učestvovati u polumaratonu i pojasnio da će stazu preći brzim hodom.

Robert Čoban je rekao da je pre godinu dana istražujući na internetu naišao na biografiju Šaula Ladanija, te da je poželeo da ga pozove na Beogradski maraton.

On će za vreme svog boravka u Beogradu učestvovati u maratonu, ali će obići i brojna mesta. Ovo je dokaz da mi iz medija, ljudi iz izvršne vlasti i sportskih organizacija možemo zajedno da radimo sjajne stvari koje će biti za primer i ostati zapamćene – naglasio je Čoban.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.