Uži izbor za Tarnerovu nagradu

LONDON, 4. maja 2010. (Beta) - Dekster Dolvud, Andžela de la Kruz, Suzan Filips i Otolit grupa ušli su u najuži izbor za Tarnerovu nagradu, objavio je u utorak Bi-Bi-Si.

Dolvud, umetnik koji živi u Londonu, za temu je izabrao smrt vladinog stručnjaka za okružje Dejvida Kelija i ubistva koja je počinila sekta Čarlsa Mensona. Na slici koja konkuriše za nagradu on je pokušao sa zamisli kako su tela žrtava bila raspoređena pa ih policija nije odmah spazila po ulasku u kuću Šeron Tejt.

Andžela de la Kruz, takođe iz Londona, cepa i gužva svoja platna pre nego što ih izloži u vratima, uglovima ili na podovima galerija. U saopštenju Tejta navodi se da umetnica tako deformisana platna smatra "produžetkom svog tela" i da je to počela da radi kao student da bi "sliku oslobodila granica uporišta na kojem je naslikana". Otolit grupa - Andžalika Sagar i Koduo Ešun koji žive i stvaraju u Londonu - rade na projektima kao što je film o fabrici u Mumbaju u kojoj radnici proizvode u ekstremno surovim uslovima. Suzan Filips iz Glazgova najpoznatija je po dobro poznatim pesmama koje sama snima i koje preko javnog razglasa emituje na mestima kao što su prodavnice i podvožnjaci.

Pogledajte još