KOJOJ KATEGORIJI PRIPADATE?: Dijeta i ishrana prilagođena tipu građe

Tip građe – jabuka: posno meso topi salo sa struka

Kod žena koje gojenjem postaju okruglaste poput jabuke suvišni centimetri talože se u predelu struka i stomaka, a najteže ih je skinuti sa bokova. Ovaj tip građe nosi rizik od nekih teških oboljenja kao što su dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema. Ipak, redovno bavljenje sportom i pravilna ishrana mogu to da spreče. Za vas je idealno trčanje u kombinaciji sa skokovima.

Režim ishrane

1. Povećajte svakodnevni unos hrane bogate celulozom (žitarice, mahunarke).

2. Dan počnite porcijom svežeg voća.

3. Smanjite upotrebu masnoće životinjskog porekla.

4. Jedite posno meso, od slatkiša samo suvo voće i med, a od voća isključivo citruse. Takođe je preporučljivo unositi proizvode od soje, ribu, orahe jer ove namirnice blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem.

5. I naravno, što više tečnosti – vode ili biljnih i voćnih čajeva. Odličan je čaj od đumbira, koji se priprema tako što se pomeša dvadesetak grama rendanog đumbira i sok od jednog limuna, pa se sve to prelije vrelom vodom. Možete dodati i malo bibera.

Tip građe – kruška: manje skroba za skladnija bedra

Kruškastu građu prepoznaćete po veoma jakim kukovima i povelikoj zadnjici, uzanom struku i uskim ramenima. Nije pravilo, ali ovako građene žene često nemaju velike grudi. Jaka bedra, istina, čuvaju srce, ali im je zato teško da se otarase celulita, a često i pate od artritisa. Idealna rekreacija za vas je meditacija, tako ćete se najbolje osloboditi stresa. Ako pak idete u teretanu na jači trening, obavezno pojedite nešto pre vežbanja, ne posle.

Režim ishrane

1. Što manje hrane bogate skrobom (krompir, pirinač…).

2. Izbegavajte masno, ali ne idite u krajnost.

3. Umesto da pijete sokove, jedite sveže voće.

4. Jedite sir sa niskim procentom masnoće, ribu, morske plodove, integralni hleb, integralni pirinač, zeleniš.

5. Paradajz podiže tonus kože na bedrima. Ova višestruko korisna namirnica sadrži bioaktivne supstance koje podstiču regeneraciju kože. Osim toga, sok od paradajza ubrzava metabolizam i potpomaže mršavljenje.

Tip građe – peščani sat: kilogrami idu lako dole

Ovo je najzahvalniji tip građe. Žene čija figura podseća na peščani sat veoma su skladne, ali sklone gojenju. Imaju uzan struk, a obim grudi približno isti kao i obim kukova. Na sreću, goje se ravnomerno i lako skidaju suvišne kilograme. Vi verovatno uveliko redovno vežbate, pa samo tako nastavite, po mogućstvu s manjim težinama više ponavljanja ili neki intenzivniji trening posle kog obavezno treba da pijete mnogo tečnosti.

Režim ishrane

1. Izbacite iz ishrane slatkiše, orahe i avokado.

2. Svakog dana jedite hranu bogatu belančevinama: nemasna mesa – pileća ili ćureća prsa bez kožice, jaja, mleko sa niskim procentom masnoće, zeleno povrće.

Izvor: Prva
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.