Kraljica Elizabeta Druga proslavila 92. rođendan

Prema rezultatima ankete "YouGov"-a, pozitivno mišljenje o Elizabeti Drugoj ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrednim oko 360 miliona funti.

Noseći se s brojim udarcima i izazovima u svom dugom životu, kraljica je uvek zadržala "dostojanstvo, osećaj dužnosti i frizuru", rekla je glumica Helen Mirer koja ju je igrala na filmu.

Rođena je u Londonu 21. april 1926, a školovala se u kraljevskoj palati, zajedno s mlađom sestrom Margaret.

Naslednica prestola postala je 1936. kada joj je otac preuzeo tron. Kako bi se pripremila za buduću dužnost, počela je da uči o državnoj istoriji, umetnosti, muzici i jahanju.

Prvi javni nastup imala je u septembru 1940. kada je imala 14 godina.

Veći deo Drugog svetskog rata provela je zamku Vindzor umesto u službenoj rezidenciji u Bakingemskoj palati, koju su nacisti žestoko bombardovali.

Udala se 1947. za poručnika Filipa Mountbatena, člana mornarice s danskim, grčkim i nemačkim kraljevskim "pedigreom". Njihovo raskošno venčanje u Vestminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog posleratnog oporavka.

Mlada princeza Elizabeta, već majka princa Čarlsa i princeze Ane, postaje krajica s 25 godina nakon iznenadne očeve smrti 1952. Kao kraljica rodila je još dvoje dece.

Poslednja decenija 20. veka bila je izazovna za britansku kraljicu. Dvorac Vindzor zamalo je izgoreo, raspao se ionako turbulentni brak princa Čarlsa i princeze Dajane, a "narodna princeza" kasnije je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Zbog prvobitnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica i monarhija bile su tada na najnepopularnijoj tački.

Elizabeta kaže da joj je hrišćanska vera pomogla u najtežim trenucima i da je, baš kao i kraljica Viktorija čiju je 63-ogodišnju vladavinu nadmašila, uvek bila uverena u staro načelo "umerenost u svemu".

S obzirom na narušeno zdravlje 96-godišnjeg princa Filipa, sve je više događanja poslednjih godina morala odrađivati sama.

Kraljevski par je prošle godine proslavio 70. godišnjicu braka.

- Njene su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica na ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje -kazala je glumica Helen Miler 2007. primajući Oskara za filmsku ulogu kraljice Elizabete.

Izvor: Novosti
Foto: Youtube/printskrin

Pogledajte još