Srbija podržava neširenje nuklearnog naoružanja

NJUJORK/BEOGRAD, 4. maja 2010. (Beta) - Srbija u potpunosti podržava i dosledno sprovodi obaveze ustanovljene Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja, izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić na konferenciji UN povodom 40. godišnjice potpisivanja tog sporazuma.

"Srbija je preduzela više konkretnih koraka za poboljšanje nuklearne bezbednosti na Zapadnom Balkanu, usresređujući se na bezbednu, civilnu primenu atomske tehnologije u poljima kao što je medicina", rekao je Jeremić na konferenciji u Njujorku, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Jeremić je povodom Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja rekao da Srbija pozdravlja inicijativu generalanog sekretara UN Ban Ki Muna da se održi ministarski sastanak koji bi doveo do što bržeg stupanja na snagu Sveobuhvatne zabrane nuklearnih proba, koji je ocenio kao ključni dopunski element sprorazumu.

On je upozorio da je zbog odsustva univerzalnosti Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja potrebna veća pažnja, budući da nuklearno oružje nastoje da dobiju i činioci koji nisu države. "Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, kako je prvobitno osmišljen, neadekvatno se bavi velikom opasnošću po međunarodni mir i stabilnost", rekao je Jeremić dodajući da su potrebni transparentniji i više obavezujući mehanizmi.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.