FILM O MOGUĆNOSTIMA I NEMOGUĆNOSTIMA: „Dovlatov“ od 28. aprila do 2. maja u Kombank dvorani

Ovo ostvarenje prikazuje šest dana života briljantnog, ironičnog pisca koji vidi daleko preko krutih granica Sovjetskog Saveza sedamdesetih godina.

Film „Dovlatov“, sa našim glumcem Milanom Marićem u glavnoj ulozi, prikazan je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike.

Radnja filma je smeštena u Lenjingradu (Sankt Peterburgu), novembra 1971. godine. Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova (Milan Marić), jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski koji beži iz zemlje.

Sergej odlučuje da ostane i vodi normalan život sa surpugom i ćerkom. Želi da piše o otkrivanju realnosti: životu radnika na brodogradilištu ili telima tridesetoro dece ubijenih za vreme Drugog svetskog rata koja su otkrivena prilikom izgradnje metroa.

Marić je "Dovlatova" opisao kao film o odlukama, o hrabrosti, o mogućnostima i nemogućnostima, o borbi etike i realnosti, o ljubavi, o slobodi, te o jednom specifičnom čoveku u specifičnom vremenu, o principima, i o neodustajanju.

U samo prva četiri dana ovaj film reditelja Alekseja Germana, u bioskope Rusije privukao je više od 300,000 hiljada gledalaca.

Limitirano prikazivanje filma „Dovlatov“ u Kombank dvorani (renoviranoj Dvorani Doma sindikata) počinje 28. aprila, dan nakon svečanog otvaranja.

Pogledajte još