Kristian Novak na Weekend Media Festivalu: „Ciganin, ali najlepši“ stiže u Rovinj

Koje je prepreke na tom putu morao da svlada, ali i koje bi želje još mogao da ostvari, najveća zvezda hrvatske književnosti otkriće na 11. Weekend Media Festivalu ovoga septembra u Rovinju.

Veliki uspeh njegovih romana „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“, a potom i njihova uprizorenja na daskama ZKM-a i HNK, Novaka je izložilo velikom interesu najšire javnosti, kao retko kojeg književnika poslednjih godina. Uz pohvale i nagrade, bilo je i kritika, pa i udaraca ispod pojasa, s kojima se Novak kao bivši vrhunski karatista prilično dobro nosi.

- Ja zvezda? Dobar štos. Ali da, poslednje dve godine posmatram taj buzz koji se ne gasi i polako postajem svestan interesovanja za svoje romane i teme koje oni otvaraju. Ne bežim od polemike, iako bih voleo da se svi više držimo činjenica, a manje strastvenog optuživanja. Zato sam rado pristao da dođem na Weekend Media Festival, jer sam čuo da je to mesto gde pametni i kreativni ljudi razumno i kulturno zbore o temama koje se tiču svih nas. Radujem se dolasku, spreman sam i za nezgodna pitanja, a potrudiću se da moji odgovori budu na nivou - kaže Kristian Novak.

U mnoštvu tema koje otvaraju Novakovi romani, svakako je i uloga međumurskog zavičaja i dijalekta, odnos gastarbajterskog deteta prema različitim kulturama i izbor Rijeke kao profesionalnog utočišta. U Rovinju ćemo saznati i kako Novak vidi svoja dela u školskoj lektiri i da li mu je to uopšte važno te kako se nosi sa slavom i doživljava li je kao estradizaciju ozbiljnog književnog rada. Biće zanimljivo i njegovo iskustvo rada na scenariju za „Črnu mati“ s Evom Svenstedt Ward, koja je u svetu filma poznata po adaptaciji Millenium trilogije Stiega Larssona.

- Uspeh Kristiana Novaka dokaz je da i u ovom vremenu novih medija tradicionalne umetničke forme, poput književnosti i pozorišta, itekako mogu biti društveno relevantne. Weekend je i ranijih godina otvarao šire društvene teme, a ono o čemu Kristian tako upečatljivo piše sigurno su pitanja koja će zaintrigirati i učesnike našeg festivala - ističe direktor programa Nikola Vrdoljak.

Najveći regionalni komunikacijski festival ove godine održava se od 20. do 23. septembra, kao i uvek u bivšoj tvornici duhana u Rovinju, a partneri su Francuska i Nemačka. Svi marketingaši svoje radove mogu prijaviti na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regionu ponovno će predstaviti najvažnija digitalna nagrada SoMo Borac.

Foto: Promo

Pogledajte još