Dan i Bredstrit zadržao rejting Srbije

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet, D&B) objavila je u sredu da u Srbiji očekuje umereni rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2010. godini.

Srbija je u majskom izveštaju agencije Dan i Bredstrit zadržala rejting DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja. Analitičari D&B su ocenili da su kratkoročni ekonomski izgledi Srbije poboljšani, ali da je povećan socijalni rizik.

U D&B ne očekuju da predstojeća promena guvernera dovede do suštinskih promena, navodi se u saopštenju bonitente kuće Rating (www.rating.rs), zastupnika D&B za Srbiju.

U izveštaju D&B ukazuje se na osetan rast srpskog izvoza u prva dva meseca ove godine, od 20,9 odsto, uz marginalni rast uvoza, od 1,3 odsto na godišnjem nivou, pa je trgovinski deficit opao 14,1 odsto, na 1,1 milijardu. Poboljšanju trgovinskog bilansa doprinelo je, kako se ocenjuje, slabljenje dinara koji je prema evru pao četiri odsto od početka godine. To je za rezultat imalo povećanje izvozne konkurentnosti i suzbijanja uvoza, navodi D&B.

Povećanje spoljne tražnje pospešuje pak industrijsku aktivnost što dokazuje rast industrijske proizvodnje u prva dva meseca nakon 15 meseci uzastopnog pada. Međutim, D&B ukazuje da su izgledi za povećanje domaće tražnje neizvesni a rast potrošnje ograničen je povećanom nezaposlenošću, restriktivnim kreditnim uslovima, višim uvoznim cenama i veoma slabim rastom zarada.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.