Jeremić za nove odnose BiH, Hrvatske i Srbije

ANKONA/BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u sredu u Ankoni da nikad nije bio prikladniji trenutak da se zemlje Zapadnog Balkana udruže kao partneri u miru i pomirenju.

"Verujem da tri zemlje koje čine glavni balkanski trougao - Hrvatska, Bosna i Srbija - imaju posebnu obavezu da budu nosioci promena pošto je kod njih tlo najviše natopljeno krvlju generacija", rekao je Jeremić u obraćanju na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je rekao da je to veliki zadatak pošto treba "transformisati suštinu odnosa između naše tri zemlje". Dodao je da je Srbija potpuno posvećena da radi zajedno sa svoja dva ključna balkanska suseda "na postizanju sveobuhvatnog pomirenja i trajne stabilnosti".

"Mora se prekinuti začarani krug", rekao je Jeremić i dodao da te tri zemlje treba da se oslobode epiteta "balkanizacija" koji je region obeležavao u prošlosti, kao i uzajamnih optuživanja. Jeremić je istakao da je "najdublji i nakomplikovaniji izazov s kojim se Balkan suočava da se osigura bolja budućnost za Bosnu i Hercegovinu".

Pogledajte još