Prvi sajam posmatranja ptica

Prvi sajam posmatranja ptica u Srbiji održaće se 22. i 23. maja u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. 

Posmatranje ptica je jedan od segmenata turističke ponude koji je u mnogim zemljama razvijen i donosi značajne prihode, a podrazumeva boravak u prirodi kao i zaštitu ptica i njihovih staništa, navodi se u zajedničkom saopštenju Asocijacije za razvoj turizma "Vizit Vojvodina" i Specijalnog rezervata Zasavica, koji su i organizatori sajma. 

Turisti dolaze u potragu za pticama tokom čitave godine, a njima su potrebni smeštajni objekti manjeg kapaciteta, autentična hrana i piće, kao i usluge lokalnog vodiča. 

Predstavnici Zasavice smatraju da naša zemlja ima mogućnosti za tu vrstu turizma, koji ne zahteva velika ulaganja u infrastrukturu i napominju da su mnoga zaštićena dobra već spremna za promociju. 

Oni smatraju da treba predstaviti taj hobi, pre svega na domaćem, a zatim i inostranom tržištu, kako bi se povećao broj turista i omogućio veći prihod od turizma na održivi način. 

Sajam će prvi put na jednom mestu okupiti sva zaštićena prirodna dobra Srbije, stručnjake iz ornitologije, biologije, ekologije, održivog razvoja, planinare, izviđače, kampere, fotografe i druge ljubitelje prirode i životinjskog sveta. 

Na sajmu se očekuju u predstavnici ministarstava, turističkih i nevladinih organizacija i mediji. 

Prognozira se da će Zasavicu tokom sajma posetiti od tri do pet hiljada ljudi. 

Učešće je besplatno, uz davanje dobrovoljnog priloga, ili učešće u nagradnom fondu za nagradu za posetioce. 

Od prikupljenih sponzorskih sredstava, kako se navodi, biće organizovan odlazak u prirodu dece bez roditeljskog staranja iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici i iz Centra za decu u Zvečanskoj.

Izvor: Glas javnosti
5. maj

Pogledajte još