MLADI NE ZABORAVLJAJU HEROJE: Obeleženo 102 godine od rođenja Iva Lole Ribara!

U januaru ove godine autorski tim predstave Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi, zajedno sa pet mladih glumaca krenuo je u istraživački rad i potragu za izgubljenim pričama o porodici Ribar i Slobodi Trajković. Kako se premijera bliži, odlučili su da sa publikom, simpatizerima i saveznicima obeleže 23. april, te izvedu tizer predstave i podsete javnost na značaj i snagu Ivinog pisanja.

Program je podrazumevao scenska čitanje pisama i govora Iva Lole Ribara, a specifičnost ovog performansa ogledala se u izvođenjima u različitim prostorijama UK Parobrod. Glumci, Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Sunčica Milanović, Nikola Živanović i Strahinja Blažić, su svoje višemesečno istraživanje i rad izvelii pred velikim brojem posetilaca i, sprovođenjem kroz sobe Parobroda, predstavili životni put Iva Lole Ribara i njegovih najbližih.

Reflektor teatar je želeo da podseti javnost na značaj političke misli ovog mladog revolucionara, ali i da na svojevrsan način najavi premijeru nove predstave inspirisane njegovim likom i delom.

Predstava Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi, biće izvedena 8. i 16. maja u AKUD Lola, 23. maja u Think Tank Studiju u Novom Sadu. Premijera je simbolično zakazana za 9. maj u Ateljeu 212.

Milena Minja Bogavac, autorka koncepta, teksta i rediteljka predstave Smrt fašizmu!, otkrila nam je korene potrebe za stvaranje nove predstave.

- Zato što borba protiv fašizma nikada nije završena. Zato što su zajednici potrebni heroji. Zato što je mladim ljudima potrebna vera u bolje sutra. Zato što su im potrebne inspiracija i nada. Zato što mladi danas nisu „najgora generacija ikada“. Zato što je toj generaciji potrebno znanje. Zato što onaj ko zna da razume prošlost, razume i sadašnjost. Zato što verujemo i mlade i u njihovu veru u ideale. Zato što fašizmi, u svetu, ponovo podižu glave. Zato što moramo i mi da podignemo svoje. Zato što dižemo glavu, onda kada dignemo glas. Zato što – mladi. Zato što – ne fašizam.

Aneta Goranović, direktorka i producentkinja Reflektor teatra, pozdravila je i zahvalila se gostima, te pozvala prisute i publiku da podrže njihov rad na predstavi, koja je kao i sve prethodne, nastala bez podrške države.

- Reflektor teatar predlaže saveznički i simpatizerski odnos, svima koji veruju u potrebu konstantne borbe protiv fašizma, svima koji veruju u snagu priče o Ivi i Slobodi, svima koji žele da nove generacije ne zaborave ovu potresnu i inspirišuću priču. Budite deo naše borbe, mi smo tu i znamo da je pobeda moguća!

Događaj su podržale kompanija Heineken Srbija i Drink Store.

Foto: Vanja Sakić i Dimitrije Stanić

Pogledajte još