Jubilarna 30. izložba Janoša Tarka u Galeriji SULUV

Popularni Jancsi će izložbu pod imenom „Harmonija apsurda“ predstaviti u ponedeljak, 30. aprila, u 19:00 časova, Galerija SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, a izložba će biti otvorena do 11. maja.

Šta o izložbi kažu kritičari?

Mr Danilo Vuksanović naglašava:

- Postavljena na tragovima stripa, street arta ili undergraund plakata, svejedno, slika Janoša Tarka ukazuje na simboličnu prirodu miljea koji nas oblikuje. Ipak, polazišta za ovakvu vrstu slikarskog istraživanja imaju delom uporišta i u tradicionalnim likovnim pojavama. Mnogima od njih možemo dodati vitražni ili heraldički predznak koji umnogome određuje hermetičnost konačne umetnikove poruke. Grafiterska neposrednost, precizna postavka tretiranog motiva, ili fakturalna pažnja posvećena određenim partijama, govore nam o kompilatornoj prirodi savremene umetnosti koja je u svoje okrilje odavno prihvatila sve što je dobro iz prošlih ali i aktuelnih tendencija umetničkih govora.

Sam Janči kaže sledeće:

- Šta stoji iza svega onoga što ne znamo? Zvuk slike, boja muzike, odrazi pokreta i pogleda se stapaju u jedno. Ta neiscrpna i svemoguća mašta u kojoj preovladava simbioza nemogućeg, spoj nespojivog... lepota u ružnom... Ironija ironije. Vidim, čujem, osećam i stvaram. Sve to beležim kao verni sluga svojih unutrašnjih impulsa i imaginacije i kroz svoja dela, širom otvorenih vrata dočekujem ljude da zavire u moj svet. Da saosećaju, imaju otpor ili budu fascinirani.

Janoš Tarko je rođen 1980. godine 24. februara u Novom Sadu. Likovnu akademiju upisao 1999. godine u Novom Sadu, diplomirao 2004. godine na odseku za grafiku, kod profesora Milana Stanojeva. Član SULUV-a od 2006 godine.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još