U ZLATNOJ KUTIJI: Pronađeno ukradeno srce francuske kraljice Ane od Bretanje (VIDEO)

Foto: Wikipedia

Srce se i dalje nalazilo u zlatnoj kutiji u obliku srca, u kojoj je bilo prošle nedelje, kad je nestalo iz muzeja u Nantu.

Srcolika kutija, na kojoj je inskripcija na starofrancuskom jeziku, pronađena je zajedno sa drugim ukradenim predmetima, a strahovalo se da će biti istopljena zbog zlata. Policija je uhapsila dvojicu ljudi, zahvaljujući kojima je i otkrila sandučić s kraljičinim srcem, koji su svoj plen zakopali u blizini Sent Nazera.

Kraljica Ana bila je najpre verena za mladog princa Edvarda od Engleske, ali on je u tinejdžerskom uzrastu misteriozno nestao zajedno sa svojim bratom Ričardom, za šta je okrivljen kralj Ričard Treći. Ana se potom udala za Šarla Osmog 1491. godine, a potom za njegovog rođaka Luja 12, sedam godina kasnije.

Bretanjski zvaničnici su uputili, pošto je srce nestalo, apel da se zlatna kutija vrati, budući da je u pitanju dragoceni artefakt. Oni su smatrali da istorijska vrednost ovog predmeta verovatno nije poznata kradljivcima. Sandučić u kome se nalazi srce kraljice Ane, uspeo je da izbegne uništavanje posle Francuske revolucije, 1789. godine.

Kraljica Ana od Bretanje bila je jedina žena koja je dva puta krunisana za francusku kraljicu. Verovalo se da je bila jedna od najbogatijih žena u Evropi.

Izvor: Novosti
Foto: Wikipedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.