Uključiti žene u izbore za Nacionalne savete

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Čelnice ženske romske mreže ocenile su u sredu da je pitanje Romkinja u Srbiji do sada bilo zanemarivano i da su predstojeći izbori za Savete nacionalnih manjina prava prilika da se njihovi problemi otvore i reše.

Predstavnica Romsko-ženske mreže Srbije Vera Kurtić predstavila je na konferenciji za novinare, na kojoj su učestvovali i predstavnici OEBS-a, platformu čiji je cilj da poveća učesće žena u javnom i političkom živou, posebno u izborima za Savete nacionalnih manjina, koji će se odžati 6. juna.

Predstavnica Ženske romske mreže Vojvodine Jelena Jovanović je najavila da će tim povodom u mnogim gradovima južne Srbije i Vojvodine biti organizovane tribine kako bi Romkinje bile obaveštene o biračkom procesu, potrebi da se uključe u rad i da glasaju za Nacionalne savete.

Kurtić je podsetila da položaj Romkinja bez obzira na Nacionalnu strategiju za unapređenje položaja žena i rodnu ravnopravnost, Zakon i brojne propise koji se odnose na tu oblast, nije pobljšan. "Romkinje predstavljaju jednu od najugroženijih društvenih grupa koje se svakodnevno suočavaju sa različitim vidovima diskriminacije", kazala je ona.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.