Uključiti žene u izbore za Nacionalne savete

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Čelnice ženske romske mreže ocenile su u sredu da je pitanje Romkinja u Srbiji do sada bilo zanemarivano i da su predstojeći izbori za Savete nacionalnih manjina prava prilika da se njihovi problemi otvore i reše.

Predstavnica Romsko-ženske mreže Srbije Vera Kurtić predstavila je na konferenciji za novinare, na kojoj su učestvovali i predstavnici OEBS-a, platformu čiji je cilj da poveća učesće žena u javnom i političkom živou, posebno u izborima za Savete nacionalnih manjina, koji će se odžati 6. juna.

Predstavnica Ženske romske mreže Vojvodine Jelena Jovanović je najavila da će tim povodom u mnogim gradovima južne Srbije i Vojvodine biti organizovane tribine kako bi Romkinje bile obaveštene o biračkom procesu, potrebi da se uključe u rad i da glasaju za Nacionalne savete.

Kurtić je podsetila da položaj Romkinja bez obzira na Nacionalnu strategiju za unapređenje položaja žena i rodnu ravnopravnost, Zakon i brojne propise koji se odnose na tu oblast, nije pobljšan. "Romkinje predstavljaju jednu od najugroženijih društvenih grupa koje se svakodnevno suočavaju sa različitim vidovima diskriminacije", kazala je ona.

Pogledajte još