Pad profita Telenora 36 odsto

OSLO, 5. maja 2010. (Beta-AP) - Norveška telekomunikaciona kompanija Telenor saopštila je u sredu da je u prvom kvartalu 2010. godine ostvarila gubitak profita od 36 odsto, pre svega zbog slabih poslovnih rezultata na tržištima Azije i centralne Evrope.

Neto profit kompanije pao je na 1,04 milijarde kruna (172,5 miliona dolara) sa 1,62 milijarde norveških kruna. Prihodi su za prva tri meseca pali na 24 milijarde kruna, sa 24,6 milijardi koliko su iznosili u istom periodu prošle godine.

Izvršni direktor Telenora Jon Fredrik Baksas i pored toga je ocenio da je kompanija imala dobar period, dodajući da se rezultati na azijskom tržištu postepeno popravljaju.

Otežavajući okolnost za poslovanje Telenora predstavlja i pravna borba u Vimpelkomu u Rusiji koja je vezana za poslovanje kompanije u Rusiji i Ukrajini. Telenorovo učešće od 30 odsto u toj kompaniji dovedeno je u pitanje od strane drugih akcionara, što je takođe uticalo i na investicije kompanije u Istočnoj Evropi. Telenor zapošljava više od 40.000 ljudi u 14 zemalja i procenjuje se da ima 179 miliona korisnika.

Pogledajte još