RODITELJI, BUDITE OPREZNI: Prodavnice širom Srbije "preplavljene" otrovnim igračkama

Kineske kopije poznatih brendova igračaka, koje se mogu kupiti u radnjama širom naše zemlje, otrovne su za decu, upozoravaju stručnjaci. U njima se nalazi kancerogena materija ftalat i mnogi drugi otrovni sastojci koji izazivaju rak, oštećenje jetre i bubrega, niz hormonskih poremećaja i sterilitet.

Tokom prošle godine srpski carinici su zaplenili 4.721 komad takvih igračaka, ali se sumnja da se u kineskim radnjama u Srbiji trenutno prodaje na hiljade otrovnih artikala.

Među tim igračkama su i najomiljenije dečje marke kao što su "Maša i medved", "Moj mali poni", "Helou Kiti", ali i falš "Lego" kockice.

Velika doza otrova

Stručnjaci podsećaju da su u protekle dve godine u više navrata inspektori povlačili iz prodaje kineske igračke, jer je utvrđeno da se u njima nalazi kancerogeni ftalat. Profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Petar Pfendt kaže da ove opasne materije u kineskim kopijama ima bar pet puta više nego što je dozvoljeno.

- Imali smo primere da su inspektori povlačili iz prodaje falsifikovane lutke zato što je u njima otkriven kancerogeni ftalat. Dozvoljena doza ove opasne materije, koja služi da igračkama da mekoću i savitljivost, iznosi do 0,1 odsto, mada je najbolje da je uopšte nema.

- Međutim, u tim kineskim kopijama, prema zvaničnim analizama, ima pet puta više ftalat nego što je dozvoljeno. Možete li zamisliti koliko je to opasno po decu - kaže Pfendt.

Igranje životima.

I Goran Popović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da je opšte poznata činjenica da se naša deca igrajući sa kineskim igračkama, zapravo igraju sa životom.

- Baš me zanima gde su završile te igračke koje je Tržišna inspekcija oduzela prošle godine. Oni kažu da su sve sporne igračke oduzete zbog lošeg kvaliteta i zato što su falsifikati, a niko nije video da su uništene.

- Kažu da je pronađen 4.721 komad tih lutaka i kockica, a veliko je pitanje koliko je komada ove smrtonosne robe robe ušlo u Srbiju, završilo u prodavnicama, a zatim i u rukama naše dece. A svima je jasno da nešto što se prodaje bar pet puta jeftinije od originala ne može da se pravi onako kako bi trebalo - kaže Popović i apeluje na nadležne da pojačaju kontrolu.

Izvor: Telegraf.rs/Informer
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još