RODITELJI, BUDITE OPREZNI: Prodavnice širom Srbije “preplavljene” otrovnim igračkama

Foto. Ilustracija/Pixabay.com

Kineske kopije poznatih brendova igračaka, koje se mogu kupiti u radnjama širom naše zemlje, otrovne su za decu, upozoravaju stručnjaci. U njima se nalazi kancerogena materija ftalat i mnogi drugi otrovni sastojci koji izazivaju rak, oštećenje jetre i bubrega, niz hormonskih poremećaja i sterilitet.

Tokom prošle godine srpski carinici su zaplenili 4.721 komad takvih igračaka, ali se sumnja da se u kineskim radnjama u Srbiji trenutno prodaje na hiljade otrovnih artikala.

Među tim igračkama su i najomiljenije dečje marke kao što su “Maša i medved”, “Moj mali poni”, “Helou Kiti”, ali i falš “Lego” kockice.

Velika doza otrova

Stručnjaci podsećaju da su u protekle dve godine u više navrata inspektori povlačili iz prodaje kineske igračke, jer je utvrđeno da se u njima nalazi kancerogeni ftalat. Profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Petar Pfendt kaže da ove opasne materije u kineskim kopijama ima bar pet puta više nego što je dozvoljeno.

Imali smo primere da su inspektori povlačili iz prodaje falsifikovane lutke zato što je u njima otkriven kancerogeni ftalat. Dozvoljena doza ove opasne materije, koja služi da igračkama da mekoću i savitljivost, iznosi do 0,1 odsto, mada je najbolje da je uopšte nema.

Međutim, u tim kineskim kopijama, prema zvaničnim analizama, ima pet puta više ftalat nego što je dozvoljeno. Možete li zamisliti koliko je to opasno po decu – kaže Pfendt.

Igranje životima.

I Goran Popović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže da je opšte poznata činjenica da se naša deca igrajući sa kineskim igračkama, zapravo igraju sa životom.

Baš me zanima gde su završile te igračke koje je Tržišna inspekcija oduzela prošle godine. Oni kažu da su sve sporne igračke oduzete zbog lošeg kvaliteta i zato što su falsifikati, a niko nije video da su uništene.

Kažu da je pronađen 4.721 komad tih lutaka i kockica, a veliko je pitanje koliko je komada ove smrtonosne robe robe ušlo u Srbiju, završilo u prodavnicama, a zatim i u rukama naše dece. A svima je jasno da nešto što se prodaje bar pet puta jeftinije od originala ne može da se pravi onako kako bi trebalo – kaže Popović i apeluje na nadležne da pojačaju kontrolu.

Izvor: Telegraf.rs/Informer
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.