Deklaracija o osudi zločina nad Srbima do kraja juna

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izrazila je u sredu očekivanje da će parlament do kraja juna usvojiti deklaraciju o osudi zločina nad građanima Srbije i Srbima tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Nakon sednice Kolegijuma Skupštine na kojoj je razmatran predlog te deklaracije, Slavica Đukić-Dejanović je rekla novinarima da će u tom dokumentu parlamenti drugih bivših jugoslovenskih republika biti pozvani da osude zločine nad Srbima, kao što je Skupština Srbije osudila zločin nad Bošnjacima u Srebrenici. "Bilo je sugestija da se u tu deklaraciju unesu i stradanja naših vojnika u Sloveniji, kao i zločini nad građanima Srbije koji nisu srpske nacionalnosti", rekla je ona.

Prema njenim rečima, uzeće u obzir sva mišljenja predstavnika poslaničkih grupa i pokušati da ih uvrsti u tekst deklaracije. Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da u deklaraciji treba osuditi zločine nad Srbima i građanima Srbije nesrpske nacionalnosti. Kao primer, Jovanović je naveo stradanje vojnika i oficira JNA raznih nacionalnosti u vreme raspada Jugoslavije.

Sednicu Kolegijuma napustio je oko 16 sati šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović koji je kazao da je nezadovoljan predlozima vladajuće koalicije. Todorović je novinarima u parlamentu kazao da deklaracija vladajućoj većini služi za unutrašnju upotrebu i da taj dokument neće imati nikakav uticaj na parlamente drugih bivših jugoslovenskih republika.

Pogledajte još