I GRAĐANI SRBIJE ĆE MORATI DA PLATE: Uskoro nova pravila za ulazak u Šengen zonu

Dozvola za ulazak u šengenski prostor koštaće sedam evra, ukoliko se sa time saglasi Evropski parlament. Ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2021. godine, saznaju "Novosti" u Briselu.

EU se trenutno nalazi u proceduri usvajanja sistema ETIAS (Evropski sistem za putne informacije i odobrenja). Komitet Evropskog parlamenta za građanske poslove, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) potvrdio je odluku ambasadora zemalja članica EU koji su u sredu odobrili sadržaj nacrta ovog dokumenta.

Nova pravila važiće za sve državljane onih zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u šengenski prostor. Reč je o šezdesetak država, a među njima je i Srbija. Ista pravila primenjivaće se i na građane SAD, Australije ili Japana. Registrovanje će se obavljati preko interneta, a odgovor će stizati u roku od 96 sati. Dozvola će važiti tri godine, ili kraće ukoliko pre toga ističe rok važnosti pasoša.

Ovaj sistem je osmišljen da bi se ojačala bezbednosna pravila, po ugledu na Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA), koja od 2009. godine važi u SAD. Na ovaj način, evropske vlasti znaće ko ulazi na šengensku teritoriju, a biće od koristi u sprečavanju terorizma, kriminala i drugih kršenja zakona, uključujući i prekoračenja dozvoljenog vremena boravka.

U Briselu naglašavaju da nije reč o "ponovnom uvođenju viza", već samo o odobrenjima iz bezbednosnih razloga koja bi trebalo da se izdaju automatski. Američko iskustvo pokazuje da se veoma malom broju putnika ne odobri boravak, svega 0,1 procentu, a u EU nameravaju da slično postupaju.

U bezviznom sistemu se ništa ne menja. Građani Srbije na teritoriji koju pokriva Šengenski sporazum mogu da borave tri meseca bez viza u roku od šest kalendarskih meseci.

Evropska komisija je predlagala da cena trogodišnje dozvole s neograničenim brojem ulazaka iznosi pet evra, Evropski savet je tražio 10, pa je cena od sedam evra u nacrtu dokumenta pregovorima utvrđena kao kompromisno rešenje.

KLUB 26

Članice Šengenskog sporazuma su Austrija, Belgija, Grčka, Danska, Estonija, Island, Italija, Letonija, Litvanija, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Holandija, Češka, Švajcarska, Švedska i Španija.

Izvor: Novosti.rs/G.Čvorović

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još