Počela kontrola još dva ministarstva

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Državni revizori počeli su kontrolu trošenja budžeta za 2009. godinu u još dva ministarstva - Ministarstvu rada i socijalne politike i Ministarstvu prosvete, izjavio je u sredu predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović.

Kako je rekao agenciji Beta, prvobitno je bilo planirano da se kontrola sprovede u tri ministarstva - Ministarstvu infrastrukture, Ministarstvu omladine i sporta i Ministarstvu poljoprivrede. Sretenović je dodao da očekuje da će kontrola finansijskih izveštaja javnih preduzeća za 2009. početi do septembra, što je i uslov Evropske unije za odobravanje sredstava iz pretpristupnih fondova.

"Uslov da bi se započela kontrola poslovanja javnih preduzeća je zapošljavanje većeg broja državnih revizora nakon usvajanja izmena Zakona o DRI", rekao je Sretenović. Prema njegovim rečima, izmene tog zakona, koje su već u skupštinskoj proceduri, trebalo bi da budu usvojene do kraja maja.

Izmene se odnose na povećanje plata državnih revizora, a u buduće bi, kako je rekao Sretenović, vrhovni i ovlašćeni državni revizori trebalo da budu imenovana lica od strane Skupštine i da bude skraćen postupak njihovog imenovanja. Izmenama zakona predloženo je da plata predsednika Saveta DRI bude 216.000 dinara, dok bi ovlašceni državni revizori imali primanja od 144.000 dinara.

(Beta)

Pogledajte još