Počela kontrola još dva ministarstva

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Državni revizori počeli su kontrolu trošenja budžeta za 2009. godinu u još dva ministarstva - Ministarstvu rada i socijalne politike i Ministarstvu prosvete, izjavio je u sredu predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović.

Kako je rekao agenciji Beta, prvobitno je bilo planirano da se kontrola sprovede u tri ministarstva - Ministarstvu infrastrukture, Ministarstvu omladine i sporta i Ministarstvu poljoprivrede. Sretenović je dodao da očekuje da će kontrola finansijskih izveštaja javnih preduzeća za 2009. početi do septembra, što je i uslov Evropske unije za odobravanje sredstava iz pretpristupnih fondova.

"Uslov da bi se započela kontrola poslovanja javnih preduzeća je zapošljavanje većeg broja državnih revizora nakon usvajanja izmena Zakona o DRI", rekao je Sretenović. Prema njegovim rečima, izmene tog zakona, koje su već u skupštinskoj proceduri, trebalo bi da budu usvojene do kraja maja.

Izmene se odnose na povećanje plata državnih revizora, a u buduće bi, kako je rekao Sretenović, vrhovni i ovlašćeni državni revizori trebalo da budu imenovana lica od strane Skupštine i da bude skraćen postupak njihovog imenovanja. Izmenama zakona predloženo je da plata predsednika Saveta DRI bude 216.000 dinara, dok bi ovlašceni državni revizori imali primanja od 144.000 dinara.

(Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.