MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Aleksandar Belov - Barselona

Jedan od učesnika je bio i Aleksandar Belov. Zbog porekla, govora i načina pevanja, svi su ga poredili s pokojnom legendom Tošetom Proeskim. Ovaj šarmantan mladić osvojio je na ovom takmičenju treće mesto. I dok se neki od učesnika ovog šoua bore za slavu, ali bezuspešno, ovaj Makedonac je u svojoj zemlji veoma popularan. Aleksandar danas živi u Kragujevcu, ima svoj bend, nastupa uspešno širom regiona, a 2015.godine objavio je svoj singl "Dobro Utro Dobri Uge". Šarmantni makedonski pevač našim čitaocima predstavio je lepote i znamenitosti Barselone, a kroz kratak putopis, uputio nas je na mesta koja obavezno moramo obići prilikom posete popularnoj Barsi.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Preporučio bih vam da odsednete u hotelskom smeštaju, ili u hostelima u Gotskoj četvrti, jer su adekvatno opremljeni i poseduju sve što vam je neophodno, a ukoliko putujete grupno svakako vam se i isplati. Takav sam karekter da se jednostavno adaptiram, bitno mi je sa kim sam, a ne gde odsedam. U Barselonu treba otići da bi se uživalo u neverovatnoj arhitekturi grada, dinamičnoj mediteranskoj atmosferi prepunoj turista, ukusnoj hrani i divnom vremenu, a ne da bi se boravilo u zatvorenom prostoru.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Svuda naokolo možete naići na brojne nacionalne restorane ili brzu hranu, ali zaboravite na to i probajte tipične španske specijalitete. Ceo obrok možete naći za petnaestak evra, a ono što bih možda izdvojio i preporučio da probate jesu tapasi, koje možete pronaći različitog ukusa. Najbolje da sami odaberete.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Odlaskom u Barselonu, svakako se treba prepustiti degustaciji najboljih špankish vina. Pored svih znamenitosti i atrakcija grada, obavezno idite na flamenko veče i uživajte uz španske nacionalne igre i nezaobilaznu sangriju. Gostoljubivost domaćina, dobra hrana i vino učiniće vaše putovanje nezaboravnim.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Kada ste u Barseloni jedino što vam nedostaje je vreme! Živ, dinamičan i čist, Barselona je grad koji sasvim sigurno nikoga nije ostavio ravnodušnim. Ako je Njujork grad koji nikada ne spava, Pariz grad svetlosti, Barselona je grad prepun znamenitosti, zelenila, fontana i parkova. Bez obzira u kom delu Barselone odsedate, nemoguće je da ne osetite čari ove oblasti. Sunce, značajne arhitekture, umetničke galerije i naravno more je ono što može poželeti svaki turista. Najbolji način da upoznate ovaj grad jeste da prošetate ulicom La Rambla, u kojoj se nalazi veliki broj prodavnica suvenira, poslastičarnica, restorana i uličnih svirača. La Rambla nije spektakularno mesto, ali je veoma zabavno za šetnju i upoznavanje duha Barselone. Sa obe strane ulicu okružuje gotski stil, i ono što ne treba propustiti dok šetate ovom ulicom jeste poznata pijaca "Mercado de La Boqueria", obogaćena raznovrsnim voćem, povrćem I slatkišima. Jedna Gaudijeva građevina je obavezna za pogledati. To je famozna, veličanstvena Sagrada Familia. Gaudi je dizajnirao da bude Katedrala Barselone. Započeta je u gotičkom stilu, ali je završena prema njegovim nacrtima, i oko nje i njenog održavanja stalno ima posla, tako da je uglavnom uvek okružena dizalicama koje rade na jednom od tornjeva. Posetio sam i botanički vrt smešten na stenama koje se spuštaju prema okeanu. Zemlja je žuto-narančasta i suva, gotovo pustinjska i idealna za kaktuse svih mogućih vrsta. Ovome što ćete brzo obići, ali vas neće ostaviti ravnodušnim. Naravno, kao veliki fan fudbala ne bih preskočio obilazak stadiona Nou Camp, odabir nekoliko suvenira za sebe i svoje prijatelje, ljubitelje fudbalskog kluba Barselona. U večernjim satima treba doživeti veliki spektakl vode, svetla i bojama - Magičnim fontanama. Malo je reći da me je prestonica Katalonije oduševila, sve je lepo i zanimljivo, gde god da odete, nećete pogrešiti.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Sledeća destinacija koju ću posetiti jeste grad ljubavi prestonica Francuske – Pariz. Želim da upoznam suštinu ovog grada i uživam u harmoniji umetnosti stvaranoj kroz tok istorije.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Turistička zemlja koju želim da posetim jesu Maldivi, a kako bih doživeo čari nebeskoplave boje mora, peščane plaže i “večnog leta”. Veoma sam radoznao i uživam u upoznavanju novih kultura i ljudi pa mislim da su Maldivi pravi izbor za takvo nešto!

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još