Ulična opera na plus 30

Ko još sme da tvrdi da je vreme vitezova, trubadura, ulične opere ili marijača prošlo? Svetski dan muzike, najsvetliji i jedan od najvrućih dana u Beogradu obeležili su francuski vitezovi muzike - “Grumsovi”

“Grumsovi” su na trenutak ogradili Knez-Mihailovu ulicu nevidljivim magičnim muzičkim zidom, kroz koji se lako prolazi. Beogradsi korzo, čarolijom muzike, postao je prava svetska metropola, ali i slatko mestašce gde se komšije još pozdravljaju skidanjem šešira ili blagim naklonom.

Kese para, vize i pasoši nisu bili potrebni da biste se, bar na momente osetili kao na Monmartru ili Trgu Svetog Marka u Veneciji. Oni koji su po sparnom danu došli da kupe sladoled ostali su iznenađeni pevačima, glumcima i muzičarima koji zabavljaju narod, bez “jedne jedine pare”. Grupu muzičara na duvačkim instrumentima, koje je Beograd imao priliku da vidi i čuje, zahvaljujući Francuskom kulturnom centru, čine vrsni umetnici i zabavljači. Domaći ulični zabaljvači u Knez-Mihailovoj ulici, koji sviraju za dinar što im bacite u šešir, morali su da zatvore radnju bar na jedan sat.

Melodije kroz koje provejava francuska šansona, džez i Verdi. Mešavina pozorišta u kojoj su, nenadano, jednu od uloga dobili i zbunjeni čuvari reda, slučajni prolaznici, starija dama ili gospodin… Dete koje je zabrinuto pitalo “mama kako ćemo da ih razumemo?” nije moralo da brine.

“Grumsovi” sviraju na svim jezicima, u svim uslovima i pozicijama, na leđima, na jednoj nozi, u izlogu radnje, u kafanama. Poslovično zauzete, užurbane i pomalo rezervisane Beograđane uspevaju, ipak, da na kraju razgale i zainteresuju. Neko se blagonaklono smeška, neko komentariše da kod “nas sve žene ovako pevaju”…

Da li zbog letnje žege i zapare, tek ostaje utisak da se ovom uličnom pozorištu moglo da priključi više, pa i “slučajnih prolaznika”. Kako smo u maloj anketi u Knez Mihailovoj ulici mogli da saznamo, stanovnici glavnog grada Srbije i ne znaju da je 21. jun - Svetski dan muzike. Pa da kažemo, da je proslava Svetskog dana muzike nastala u Francuskoj, 1982. godine, a od 1985. godine proširila se po Evropi i čitavom svetu. Danom muzike obeležava se simbolički letnja dugodnevica, a pretpostavlja se da su koreni slavljenja ovog dana u staroj tradiciji slavljenja Svetog Jovana.

Muzičari, glumci i pevači grupe “Grumsovi” nastupili su u 22 zemlje na pet kontinenata i učestvovali na najvećim svetskim festivalima, a kritičari ih ocenjuju kao grupu koja je izmislila uličnu operu. Nadamo se da će ovi veliki putnici uskoro ponovo svratiti do Beograda i da će sigurno biti više zainteresovanih prolaznika i ljudi koji "imaju vremena"...

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još