Jedinica Garde slavi 180 godina postojanja

BEOGRAD, 6. maja 2010. (Beta) - Jedinica Garde Vojske Srbije (VS) obeležiće u četvrtak svečanošću u Požarevcu 180 godina postojanja u znak sećanja na Đurđevdan 1830. godine kada je ukazom kneza Miloša Obrenovića osnovana prva četa Knjaževe garde, odnosno Gvardije.

Te godine knez Miloš Obrenović naložio je svojim starešinama da među momcima iz svojih nahija izaberu po stasu i ugledu najbolje kandidate koju su morali da u svakom pogledu budu primerni, koji nisu smeli da piju i koji su morali da, ako je mogućno, budu pismeni. Knez Miloš je prvu pešačku četu garde osnovao od 149 uglednih mladića, pre svega radi sopstvene bezbednosti, potaknut Đakovom bunom koja je odigrala nekoliko godina ranije.

Sledeće godine Gardi je pridodata i Knjaževsko-serbska banda, odnosno vojni orkestar, a kasnije je ta jedinica proširena i konjicom. Tradicija te elitne jedinice nastavljena je i u Kraljevini Jugoslaviji, dok je u Drugom svetskom ratu Gardijska brigada Jugoslovenske armije osnovana 1. novembra 1944.godine od pripadnika Pratećeg bataljona Vrhovnog štaba Narodno-oslobodilačke vojske.

Sadašnja jedinica nastala je preformiranjem Gardijske brigade u Gardu 30. novembra 2006. godine. Jedinicu Garde VS, osim komande u Beogradu, čine i Komandni bataljon, Gardijski bataljon, 25. bataljon Vojne policije i Logistički bataljon a u sastav te jedinice ulaze i Objekti posebne namene i Reprezentativni objekti.

Komandant Garde je brigadni general Goran Radovanović. Garda je namenjena zaštiti ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane i za vojne počasti najvišim inostranim i domaćim državnim i vojnim zvaničnicima. Svečanost počinje u sredu u podne programom koji je Grad Požarevac pripremio u čast Garde.

Pogledajte još