KAKAV SPISAK: Amerika sastavila listu prijateljskih i protivničkih zemalja

Prema izveštaju Stejt departmenta, prošle godine je Generalna skupština UN razmatrala 98 nacrta rezolucije. U 31 odsto slučaja većina država je glasala kao i SAD, što je za 10 odsto manje nego 2016. godine. Vašington objavljuju takav izveštaj već 34 godine zaredom.

Među deset država čije odluke su se najviše podudarale sa stavom SAD prilikom glasanja u Generalnoj skupštini su Izrael, Mikronezija, Kanada, Maršalova Ostrva, Australija, Velika Britanija, Francuska, Palau, Ukrajina i Češka. Na spisku država koje su se najmanje slagale sa stavom SAD su Zimbabve, Burundi, Iran, Sirija, Venecuela, Severna Koreja, Turkmenistan, Kuba, Bolivija i Južnoafrička Republika.

- Američki narod uplaćuje 22 odsto u budžet UN — više nego tri države koje je prate zajedno. Bez obzira na tu širokogrudost, drugi su glasali za naše predloge u 31 odsto slučajeva. To je najniži pokazatelj od 2016. godine - navodi se u saopštenju stalne predstavnice SAD pri UN Niki Hejli.

Prema njenim rečima, to je nedopustivo. Hejlijeva je podsetila na svoje obećanje kada je došla na funkciju stalne predstavnice SAD da će uzeti u obzir one koji su protiv interesa SAD.

Izvor: rs.sputniknews.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još