Evro i akcije u padu

BERLIN, 6. maja 2010. (Beta-AP) - Vrednost evra na evropskim deviznim tržištima nastavila je od četvrtka ujutru da pada zbog bojazni da bi finansijskom krizom koja potresa Grčku mogle da se "zaraze" i Protugalija i Španija.

I cene akcija na svetskim berzama su u padu, kako zbog straha od prenošenja grčke krize koje bi ugrozilo dalji globalni privredni oporavak, tako i zbog jačanja dolara a slabljenja evra. Evro se, dok na tržištima traje debata da li će planirani spasilački paket EU i MMF od 110 milijardi evra uspeti da reši grčke probleme, spustio do nivoa s početka 2009.

U četvrtak ujutru se evro menjao za 1,2738 dolara a zatim se malo oporavio, na 1,2751 dolara. Prethodnog dana za zajedničku evropsku valutu dobijalo se 1,2827 dolara. Kada je o ostalim vodećim valutama reč, funta je pala na 1,5033 dolara sa 1,5101 zbog neizvesnosti koja prati današnje parlamentarne izbore u Britaniji a američka valuta je oslabila prema japanskoj na 93,44 jena sa 93,65 prethodnog dana.

Istovremeno su svetske berze, uz nedoumice da li će finansijski paket za Grčku biti dovoljan, protresle i vesti sa protesta u sredu u Atini koji su odneli tri žrtve.

Pogledajte još