SJAJNA I JAKA KAO PRIRODNA: 4 zlatna pravila za negu farbane kose

Koristite šampon bez sulfata

Sulfati su hemikalije bez kojih vaša kosa i te kako može preživeti jer ne samo da znaju biti uzrok brojnim iritacijama, već su i jako loše za obojenu kosu. Šamponi koji sadrže sulfat pre će ukloniti boju s vaše kose nego oni bez njega. I ako se ne zapeni onako kako ste navikli – bez brige, sulfat je taj koji proizvodi penu u šamponu, ali kosa će biti jednako čista i bez nje.

Nemojte prati kosu često

Kao što smo već više puta pisali, često pranje kose može ukloniti sva prirodna ulja s vaše kose što može uzrokovati suvoću i prekomjerno pucanje vlasi. Pranje kose jednom do dva puta nedeljno idealno je za održavanje boje i zdravije vaše kose. Naša preporuka je da što manje kosu perete sa šamponom i videćete kroz nekoliko nedelja koliko vam se tekstura kose promenila.

Vrućina nije vaš prijatelj

Stilizovanje kose uređajima za kosu dodatno uništava već ionako oštećenu farbanu kosu. Pokušajte što više da izbegavate uređaje poput fena za kosu, pegle i figara i sušiti kosu prirodno pa je uredite uz pomoć viklera ili folija. Osim što će vrućina dodatno oštetiti kosu, boja će vam brže izblediti, što nikako ne želite. Ako već ne možete u potpunosti izbeći uređaje za kosu, poenta svega je da korišćenje smanjite na minimum i koristite sprej za zaštitu kose od vrućine.

Nanesite ulje pre šamponiranja

Kokosovo ulje zaštitiće vašu kosu od potencijalnih oštećenja, a ricinusovo ulje će podstaći rast zbog čega je najbolja opcija da koristite oba. Nanesite ih preko noći kao masku i ujutro isperite ili jednostavno nanesite ulja na vrhove kose pre šamponiranja. Tretmani s uljima odlični su za farbanu kosu, tako da isprobajte onaj koji odgovara vama i uvrstite ga u svoju rutinu.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.