Povećan limit za ratu kredita na 40 odsto plate

BEOGRAD, 6. maja 2010. (Beta) - Građani Srbije će od petka moći da se više zadužuju u bankama jer je Narodna banka Srbije (NBS) povećala limit za mesečnu ratu kredita sa 30 na 40 odsto zarade, a za stambene kredite sa 50 na 60 odsto.

Uslov za odobravanje veće pozajmice je da se klijent najvećim delom zadužuje u valutu u kojoj mu se isplaćuju redovna primanja. To ne znači, kako se navodi u saopštenju NBS, da će na veće iznose kredita moći da računaju samo građani koji imaju primanja u dinarima i zadužuju se u domaćoj valuti, već i oni koji se zadužuju u dinarima sa valutnom klauzulom, ali ukoliko istovremeno imaju primanja u stranoj valuti ili sa valutnom klauzulom.

Za građane koji ne ispunjavaju te uslove važiće dosadasnji limit od 30 odsto i 50 odsto za stambene kredite. Banke će ubuduće u proceni kreditne sposobnosti građana u ozbir uzimati i njihove potencijalne obaveze u koje će se uračunavati pet odsto dozvoljenog prekoračenja po trekućem računu i 50 odsto datih jemstava po kreditima, u slučajevima kad su bili žiranti.

Pogledajte još