Novi zamah za ulazak balkanskih zemalja u EU

BRISEL, 6. maja 2010. (Beta) - Evropski komesar za proširenje Štefan File je izjavio da narednih meseci očekuje nov zamah ka integraciji zemalja zapadnog Balkana ka EU, kao i "mišljenje" Brisela o spremnosti Srbije za napredak ka Evropi.

"Idućih meseci predviđa se opipljiv napredak u politici prijema novih članica u Evropsku uniju i u procesu integracije Zapadnog Balkana i Islanda" u EU, rekao je File briselskom biltenu Juropolitiks. File je naglasio da planirano "pospešenje trgovine i međuljudskih veza Evropske unije i Kosova" treba da izvuče Kosovo iz sadašnjeg zastoja.

Evropski komesar je ocenio da se, uz dogovoreni politički dijalog "na visokom nivou" EU i Prištine, može prevazići problem što neke članice EU priznaju, a neke ne priznaju nezavisnost Kosova. "To su važni elementi naše strategije, što uključuje i delovanje Euleksa, a mislim da je to dobra strategija, u času kad nemamo jednoglasan stav oko statusa".

A, po njegovom mišljenju, "presudno za dugoročni uspeh politike proširenja EU jeste da se uspostavi odgovarajuća ravnoteža između unutrašnje sposobnosti Evropske unije da ugradi u svoje redove nove članice i brzine daljih integracija" zemalja u svoje redove.

Pogledajte još