Želimo da u Sarajevu budu svi iz regiona

BEOGRAD, 6. maja 2010. (Beta) - EU želi da svi njeni partneri u regionu učestvuju na regionalnoj konferenciji u Sarajevu jer je ideja tog skupa da se pošalje poruka EU da ceo Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, izavio je u četvrtak šef delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Takođe moramo da razmotrimo šta je urađeno do sada u svim državama za poslednjih 10 godina, od konferencije u Zagrebu 2000. godine, a takođe moramo da vidimo kako treba ići dalje", rekao je Dežer agenciji Beta u beogradskom Medija centru.

On je naglasio da je zbog svega toga važno da u Sarajevu budu za stolom sve zemlje iz regiona.

Govoreći o mogućim posledicama krize u Grčkoj po Srbiju, Dežer je kazao da je vlast u Srbiji "postupila veoma mudro" time što je za Međunarodnim monetarnim fondom ranije sklopila stend baj aranžman kojim je dobila gotovo 300 miliona evra.

"To je stabilizovalo situaciju ovde u Srbiji. To je urađeno još prošle godine. Istovremeno taj potez je pružio sigurnost svim stranim bankama koje rade u Srbiji, tako da je omogućen nastavak kreditiranja za privredu", rekao je Dežer. Dežer je naglasio da je to bio "pametan potez" koji je stabilizovao situaciju.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.