JEDNOSTAVNA SU: Nutricionista holivudskih zvezda otkriva zlatna pravila za mršavljenje

U svojoj novoj knjizi "Metabolism revolution" Hejli Pomroj otkriva metode za poboljšavanje metabolizma, ali i kaže kako manjak kilograma nije jedina dobrobit koju ćete zapaziti na svome telu.

Kada jedete puno, ali prave stvari u pravo vreme, zapravo podižete vaš metabolizam na viši nivo, jačate ga, jačate telo, poboljašvate tonus kože i dobijate više energije. Kada se izgladnjujete različitim dijetama i jedete hranu koju ne volite, uništavate metabolizam, gubite energiju, izjedate sopstvene mišiće, osećate neutoljivu glad, mučite sebe – kaže nutricionistkinja Dženifer Lopez i Riz Viterspun.

Jedite pravu hranu - šta to zapravo znači?

Hrana je nešto što je nekada bilo živo i što nam je došlo s neba, zemlje ili iz mora – kaže Pomroj. Temeljne namirnice su voće, povrće, žitarice, meso, jaja i riba.

Prava hrana ne sadrži konzervanse, bojila pojačivače ukusa i dodatne šećere koji štete metabolizmu. Najjednostavniji način da budete sigurni u to što jedete je da izbegavate procesuiranu hranu, a to ćete učiniti tako da kupujete od proverenih malih proizvođača, sami sadite ili, ako kupujete u prodavnicama, da čitate etikete.

Nemojte biti opsednuti kalorijama

Svako ko je ikada bio na dijeti upao je u zamku brojanja kalorija, preskakao namerno ručak i za večeru jeo belo pileće meso i sveži sir – naravno malu porciju. Pomroj kaže kako je to totalno pogrešna strategija.

Jesti manje pogoršava situaciju. Kada je vaš metabolizam prespor, a vi preskačete obroke i izgladnjujete se, telo će čak i u salati pronaći masti koje će skladištiti pa zapravo ništa nećete otopiti – kaže Pomroj.

Zapravo, istraživanja pokazuju da je kvalitet namirnice mnogo važniji od toga koliko ona sadrži kalorija. Posebno kada smo u režimu mršavljenja.

Jedite 30 minuta nakon buđenja

Ako ne jedete nedugo nakon buđenja, silite telo da se pokrene bez goriva. To je za telo vrlo stresna situacija i opterećuje metabolizam.

Telo odgovara na način da proizvodi kortizol – hormon stresa koji poručuje organima da što pre krene da skladišti masti jer ko zna kada će ponovno dobiti hranu – kaže nutricionistkinja.

Kako biste ovo izbegli, doručkujte – barem nešto malo.

Pomroj preporučuje u danu pet obroka – tri prava i dva međuobroka. To znači da treba da jedete svaka tri sata. Studije su pokazale da ovakav režim ishrane ubrzava metabolizam i pomaže telu da učinkovitije troši hranu koju jede.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još