Danubius slavi 100 godina postojanja

Danubius je osnovan nakon Prvog svetskog rata, 1918. kao Fabrika testa i konzervi, a danas je najsavremenija i tehnološki najbolje opremljena fabrika brašna i testenina na ovom prostoru.

Savremeni mlin sa kompijuterskim vođenjem može dnevno da samelje 300 tona pšenice i proizvede različite vrste brašna, za sve namene. Silos za skladištenje i sušenje žitarica je ukupnog kapaciteta 65.000 tona. Fabrika testenine godišnje proizvede 15.000 tona testenina.

Danubius brašno i testenine zauzimaju lidersku poziciju na tržištu. Tržišno učešće Danubius brašna je 34%, a vitaminiziranih testenina 35,6%

Velika je čast biti deo Danubiusa u godini kada obeležavamo čitav vek postojanja. U stoprvoj godini nastavljamo dugogodišnje uspešno i stabilno poslovanje sa nmerom da zadržimo lidersku poziciju na tržištu. U tom smislu, u narednim period planiramo investicije blizu 4 miliona evra i proširenje portfolija”, rekao je Predrag Marković, direktor Danubiusa.

Od 2006. godine kada je Danubius postao deo Delta Holdinga, u njen razvoj uloženo je 12,6 miliona evra. Fabrika danas poseduje najsavremenije mašine za preradu brašna i pravljenje testenina, tako da kvalitetom proizvoda pariramo vrhunskim svetskim proizvođačima“, rekao je Milorad Sredanović, potpredsedik Delta Holdinga i dugogodišnji direktor Danubiusa.

Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Kratak istorijat razvoja fabrike:

Osnovana 1918. godina kao Fabrika testa i konzervi

1922. postaje Danubius – Prva bačka tvornica keksa i testa

1932. postaje Fabrika makarona i testenina

1945. godine, Danubius je nacionalizovan i nalazio se u društvenom vlasništvu

1956. godine Danubius organizaciono prelazi u „Mlinpred“

1974. godine posluje kao samostalna radna organizacija, kada ulazi u sastav Prehrambenog kombinata „Mlinpek“

Od 1984. godine Danubius posluje kao OOUR, RO AIK „Novi Sad“ (Osnovna organizacija udruženog rada u okviru Agroindustrijskog kombinata)

Početkom devedesetih godina prošlog veka formira se Društveno preduzeće Danubius, u čijem sastavu su poslovali: mlin Vojvodina (na kanalu DTD, izgrađen 1960. godine), sadašnje preduzeće „Hleb“ i fabrika testenina „Danubius“.
Pekarstvo se izdvojilo 1993. godine i formiralo posebno pekarsko preduzeće „Hleb“, a mlin i fabrika testenina ostaju u okviru preduzeća sa starim nazivom – Danubius.

1999. preduzeće je organizovano kao Danubius AD (akcionarsko društvo) za preradu i promet žitarica i proizvodnju testenina.

Prekretnica u bogatoj istoriji kompanije Danubius je 2006. godina kada fabrika ulazi u sastav Delta Agrara, čija je članica i danas.

Pogledajte još