Plavi voz prvo na filmskom marketu u Kanu

BEOGRAD, 6. maja 2010. (Beta) - Igrani film Janka Baljka "Plavi voz" čija je radnja smeštena u vreme smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, imaće prvo prikazivanje 19. maja, na filmskom marketu Kanskog festivala, saopštila je u četvrtak producentska kuća "Ideja".

Potom će 25. maja uslediti, kako se navodi, "specijalna projekcija" u Beogradu, na otvorenom prostoru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, gde se nalazi Titov grob. Prikazivanje u Beogradu, u sklopu petodnevne manifestacije "ORA 2010", do sada je najavljivano kao premijerno.

Baljkov film govori o generaciji maturanata iz 1980. godine - učenika elektrotehničke škole "Nikola Tesla", koju Titova smrt zadesi u trenutku izbora za školsku mis. Kako se navodi u saopštenju "Ideje", "Plavi voz" je "generacijski film" i "netipičan tinejdžerski film sa specifičnom političkom pozadinom", pošto se "radnja dešava onih sedam dana u vreme žalosti zbog Titove smrti kada je u Beogradu i drugim gradovima nekadašnje Jugoslavije bilo nepristojno biti srećan a naročito uvredljivo biti zaljubljen na način kako su zaljubljeni glavni junaci filma."

U ulogama učenika su Sanja Popović, Ljubomir Bulajić, Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić i Suzana Lukić, direktorku škole igra Lena Bogdanović, profesora marksizma Nebojša Milovanović, a policijskog pukovnika Goran Sultanović.

Pogledajte još