Obeleženo 180 godina postojanja gardijske brigade

POŽAREVAC, 6. maja 2010. (Beta) - Paradom pripadnika garde, u Požarevcu je u četvrtak obeleženo 180 godina od osnivanja Gardijske brigade u Srbiji.

Paradi u centru Požarevca prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Miloje Miletić.

Predsednik Tadić rekao je da je Srbija zemlja koja iznad svega želi mir, ali da je istovremeno suočena sa iskušenjima koja su vezana za ekonomiju i očuvanje integriteta. Tadić je dodao i da je stabilna Srbija pretpostavka razvoja čitave jugoistočne Evrope.

Vojni deo svečanosti u Požarevcu počeo je ispaljivanjem po tri plotuna iz šest topova u dvorištu Osnovne škole "Dositej Obradović". Vojnoj paradi u centru Požarevca prisustvovalo je oko 3.000 građana koji su bili u prilici da se upoznaju sa veštinama gardista.

Posle parade, ministar odbrane Dragan Šutanovac je u Skupštini grada otvorio izložbu na kojoj je predstavljen deo postavke Vojnog muzeja posvećen Gardi Vojske Srbije.

Većina ulica u centru Požarevca je bila zatvorena za saobraćaj, a obezbeđivali su ih pripadnici vojske i policije. Prethodnih dana, kao i tokom prvomajskih praznika, bile su ubrzane pripreme na uređenju ulica i zelenih površina za doček pripadnika vojske.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.