OPREZ: Koji lekovi povećavaju rizik od demencije?

Milion i po do dva miliona Engleza će posegnuti za antiholinergijskim agensom zbog depresije, Parkinsonove bolesti ili problema sa bešikom.

Reč je o lekovima koji blokiraju acetilkolin, supstancu kojom nervne ćelije šalju signale drugim nervima i mišićima.

U istraživanju je učestovalo 40.770 pacijenata starosti između 65 i 99 godina kojima je dijagnostifikovana demencija između aprila 2006. godine i jula 2015. a njihovi rezultati poređeni su sa 293.933 čoveka koji ne pate od demencije.

Istraživači sa Univerziteta u Istočnoj Angliji ustanovili su da su osobe koje su pile antiholinergike duže od godinu dana u okviru terapije kod depresije, Parkinsonove bolesti ili urinarne inkontinencije, bile izložene 30 odsto većem riziku od demencije.

Eksperti, međutim, upozoravaju da pacijenti ne bi trebalo da prestanu sa uzimanjem tih lekova na svoju ruku, jer pozitivna dejstva mogu da prevladaju nad rizicima.

Rezulati studije su takođe pokazali da rizik ne postoji kod drugih antiholinergijskih lekova koji se koriste za lečenje drugih stanja kao što su groznica, stomačni grčevi ili mučnina tokom putovanja.

- Ranija istraživanja su pokazala da antiholinergici povećavaju rizik od demencije, ali do sada nisu bili 'razdvojeni' po klasama. Pacijenti kojima je nedavno bila postavljena dijagnoza demencije imali su znatno veću izloženost ovim lekovima - rekao je autor studije Džordž Sava.

On je dodao da je reč o lekovima amitriptilin protiv depresije, oksibutinin protiv inkontinencije i prociklidin koji se koristi kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću.

Ovo je najveća do sada sprovedena studija ove vrste. Ipak, ističe se da je rizik od 30 odsto manji nego rizik koji nose pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i društvena izolacija.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još