Kameron tvrdi da je Braun pobeđen

LONDON, 7. maja 2010. (Beta-AP/AFP) - Dejvid Kameron, lider britanske Konzervativne partije koja je osvojila najviše mesta na izborima za donji dom parlamenta, ocenio je da je premijer Gordon Braun izgubio mandat da vlada, dok je lider laburista nagovestio da bi mogao da pokuša da oformi koaliciju da bi zadržao vlast.

Kameron, čija je stranka osvojila mnogo više glasova od laburista, ali kako su predvidele mnoge ankete, neće uspeti da osvoji većinu mesta u parlamentu, rekao je da su birači na jučerašnjim izborima odbacili laburiste.

"Naša zemlja želi promenu. Ta promena će tražiti novo vođstvo", rekao je rano jutros Kameron, priznajući da će biti potrebni pregovori da bi se utvrdilo ko će oformiti novu vladu.

Braun se nešto ranije u Škotskoj zavetovao da će njegova buduća uloga u Britaniji podrazumevati "jaku, stabilnu vladu", što je, kako ocenjuje agencija AP, znak da će pokušati da zadrži vlast i uđe u koaliciju sa trećeplasiranim liberalnim demokratama Nika Klega.

Aktuelni premijer je, takođe, obećao da će raditi na reformi izbornog sistema, što su liberalne demokrate u izbornoj kampanji navodile kao ključni razlog da bi ušle u moguću koaliciju.

Prema zvaničnim rezultatima koje je danas objavila televizijska mreža ITN, prema podacima sa 587 od 649 izbornih jedinica (o poslednjem, 650. mestu odlučiće se 27. maja), konzervativci su osvojili 282 mesta, laburisti 230, liberalne demokrate 48, a ostale partije 27. Da bi neka stranka imala većinu u donjem domu od 650 mesta, potrebno je da osvoji 326 mesta.

Pogledajte još