ŠKODE ZDRAVLJU ZUBA I DESNI: Pet loših navika uništava vaš blistav osmeh

Pet navika koje bi trebalo odmah da promenite.

Pregrubo četkanje zuba

Iako zvuči kao dobra stvar, pretvrde četkice i pregrubo četkanje može trajno da ošteti zaštitnu gleđ zuba, izazove preosetljivost i sklonost karijesima, ali i uzrokuje povlačenje desni. Koristite mekšu četkicu i laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dva minuta barem dva puta dnevno.

Pogrešna pasta za zube

Baš kao i četkice i pasta za zube može biti preagresivna. Mnoge paste sadrže mikro granule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu i da oštete vaše zube. Isto je i s desnima, zato pronađite pastu koja odgovara vašem ukusu, a preporuka je ona za osetljive zube.

Nekorišćenje konca za zube

Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu duplju, varate se. Do područja između zuba četkica nikako ne može dopreti i zato vam je potreban konac. Čišćenje zuba koncem sprečava karijese, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca.

Gazirana pića

Gazirana pića sadrže kiseline koje s vremenom nagrizaju zube i uništavaju gleđ. Gazirana pića nisu dobra ni za vaše telo zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoleti ispijte ih na slamku, pa nakon toga operite zube.

Hrana koja ostavlja fleke

Zubna gleđ je poput porcelana. Sve što ostavlja fleke na vašem tanjiru ili šoljici, ostaviće ih i na vašim zubima, ali trajnije. Kafa, čaj, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. Upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još