NAHRANITE VLASI: Stručnjak otkriva zašto Ruskinje imaju prelepu kosu

Proleće je trenutak kada kosa izgleda opušteno, umorno i bezbojno, pa je vreme da se posle zimskih vetrova i naglih promena temperature ošiša i "nahrani". Umesto hemijskih balzama, pakovanja i maski, kao i veštačkih farbi, treba iskoristiti preparate koji mogu i da se - pojedu.

- Tradicionalni recepti imaju blagotvorno dejstvo na kosu i preporučujem ih svim ženama, jer će osvežiti boju i ojačati dlake - kaže Ekaterina Dijačenko, ruska stilistkinja.

- Nažalost, ovi recepti imaju ograničen uspeh kod sedih vlasi. Zbog toga ne treba pokušavati sa velikim razlikama od prirodne boje kose.

Da bi se sakrila siva kosa, najbolji način je da se posvetli. To se radi dva-tri dana posle pranja i ukoliko biljni preparati ne pokrivaju sede vlasi treba dodati i vodonik-peroksid. Pre nego što se prvi put farba kosa, koren se prvo očisti do visine pet-šest centimetara, a posle 15 minuta - sva kosa.

Prirodne boje, koje se dobijaju od limuna i kamilice, ne samo što mogu dati željenu nijansu i lokne, već ujedno i ojačavaju kosu. Nakon upotrebe prirodnih boja, kosa će biti zdrava, sjajna i jaka. Između ostalog, ovi recepti sprečavaju perut i gubitak kose.

Ekstra saveti Ekaterine Diačenko:

Sve žene svake večeri mogu da nežno i polako češljaju kosu u svim pravcima, bez naglih pokreta, tako da se ne razbiju kapilari vlakana i ne ogrebe koža. Koristite četku sa prirodnim vlaknima.

Vrlo je delotvorna i sledeća masaža: spustite glavu nadole i jagodicama prstiju malo pomerajte kožu. Ovaj postupak traje nekoliko minuta i izuzetno je efikasan u stimulisanju cirkulacije krvi.

Da bi se osvežila prirodna boja kose može da se opere u "supi" - dva velika peršunova korena se kuvaju u litru vode 20 minuta.

ZLATNA NIJANSA

1. Lepa boja slame ili poput lešnika može se dobiti rabarbarom. U čašu kuvane vode ubaciti 20-30 grama rabarbare, pa kuvati 15-20 minuta, stalno mešajući. Kada se ohladi, tečnost se utrlja u čistu, suvu kosu.

2. Oko 150 grama izdrobljenog korena rabarbare se kuva u pola litre belog vina dok ne ostane polovina zapremine. Očišćena dlaka, oprana ovom tečnošću dobiće plavu nijansu.

3. Podjednaku količinu kore hrasta i crnog luka treba preliti sa litrom vrele vode, pa kuvati na tihoj vatri jedan sat. Ovom tečnošću se prelije kosa i uveže maramom na sat vremena. Na kraju se kosa ispere. Ova mešavina je dobra protiv gubitka kose.

4. Lukovice kosi daju lep sjaj, lešnik nijansu (crnkama ne) i hrane koren. Oko 50 grama ljuski crnog luka (šaka) se sipa u čašu ključale vode i kuva 15-20 minuta. Kada se ohladi i procedi, kosa se poliva svakog puta posle pranja.

5. Dve kašikice soka isceđenog iz zelene kore oraha treba pomešati sa 100 mililitara alkohola. Prelije se vlažna kosa i drži 20-30 minuta.

6. Usitnjeni orasi rastvoreni sa vodom poput gustog soka stavljaju se na kosu i pakovanje (umotano maramom i kesom) stoji 15-20 minuta, pa se ispira vodom.

7. Hmelj daje lepu senku u kosi brinetima i smeđokosim ženama tako što se dve kašike kuvaju 20 minuta u litar vode, pa isperu.

ČOKOLADNI SJAJ

1. Oko 100 grama kamilice je dovoljno za svetlu kosu tanjih vlasi ili 200 grama za tamnije dlake. Kamilica se sipa u pola litra prokuvane vode i ostavi poklopljeno od 30 do 40 minuta. Ovim se polije kosa i drži umotana peškirom jedan sat.

2. Oko 100-150 grama cvetova kamilice se sipa u pola litra prokuvane vode i ostavi da odstoji oko dva sata. Posle filtriranja se dodaje 60 grama glicerina. Kada se kosa oboji ovom infuzijom nijansa ostaje mesec dana.

3. Tamnija kosa može da se ofarba u zlatnu nijansu ukoliko se 150 grama kamilice pomeša sa pola litra votke, sojom i 50 mililitara vodonik - peroksida.

4. Po jedna kašika kamilice i kašika koprive se prelije sa litrom prokuvane vode, pa ostavi da odstoji od pola sata do 40 minuta. Kosa se prelije, pa zavije maramom i ostavi 15-20 minuta. Nakon sušenja kose, kosu ponovo treba navlažiti kamilicom pomešanu sa vodom u razmeru pola-pola. Umesto kopriva, može se koristiti i žalfija.

5. Uzmite 200 grama kamilice, 400 grama votke, 100 grama hane i prelijte sa 300 mililitara vode. Ovo treba da odstoji bar nedelju dana. Pre upotrebe se procedi, prelije preko kose i ostavi 30-40 minuta.

LEŠNIK BOJA

1. Crvenkasto smeđa boja može se dobiti od kineskog čaja tako što se tri kašike kuva 20 minuta u čaši vode.

2. Braon kosa se dobija i uz pomoć pet kašika fino iseckanih grančica i listova lipe prokuvanih u čašu i po vode sve dok ne ispari trećina tečnosti. Pored boje ovo je i odlično pakovanje.

3. Vrlo tamne nijanse se dobijaju od orahovog ulja. Orahovo ulje se ugreje dok ne prestane da se odvaja para od masti. Ostatak se pomeša sa malo vode i nanosi na kosu pre spavanja, a prethodno se opere šamponom. Ujutro se kosa ponovo ispira šamponom.

4. Posebnu pažnju treba posvetiti svim poznatim kanama i lišću indiga, jer je to najbolja prirodna boja za kosu. Međutim, ne smeju da je koriste plavuše, jer će dobiti nijansu šargarepe. Kanom se dobija crvena boja kose koja mora da se kombinuje sa drugim preparatima da bi vlasi postale željene nijanse.

5. Bronzana nijansa se dobija tako što se pomeša pola kane i trećina basme. Ukoliko se pomešaju kana i basma na ravnomerne delove dobiće se boja kestena. Ukoliko je dve trećine basma - dobija se crna boja. Željena mešavina se pomeša sa vrućom vodom, napravi homogena masa i nanese na opranu i osušenu kosu. Intenzitet boje zavisi od vremena izlaganja (od 15 minuta do dva sata). Nakon bojenja, kosa se ispira toplom vodom.

6. Crvena boja se može dobiti kombinovanjem kanom sa nekim od sastojaka: dodajući 3-4 kašike kakaoa dobija se mahagoni, a sa četiri kašičice kafe - smeđa boja.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još