REŠITE SE NADUTOSTI I MUČNINE: Najdelotvornija detoksikacija nakon praznika

I dok su ostaci od Prvog maja rešeni, nastali su problemi s probavom i mučninom.

Evo nekoliko saveta kako se uspešno rešiti mučnine nastale usled konzumiranja previše hrane, kao i kod gorušice i nadutosti.

1. Voda

Preporuka je stručnjaka da se u organizam dnevno unose najmanje dve litre vode. Ako želite organizam da očistite, tada bi te količine trebalo da budu i veće. Oni koji zaboravljaju redovno da piju vodu, trebalo bi odmah ujutro da započnu s bocom od dve litre vode.

2. Pojedite ananas ili jogurt

Pola sata nakon jela, ako možete još nešto pojesti, uzmite malu porciju ananasa, papaje ili jogurt. To su namirnice koje pospešuju probavu hrane. Na primer “ananas sadrži velike količine enzima bromelaina koji pomaže u otpuštanju belančevina i pomaže organizmu da ih lakše svari.

3. Zeleni čaj

Tokom ili nakon jela, zeleni čaj pomažete telu da se reši nakupljenih masnoća i holesterola. Lekovitost zelenog čaja leži u njegovim polifenolima, odnosno biljnim antioksidansima koji učestvuju u razgradnji masti.

4. Pomorandža ili limunada

Agrumi, posebno pomorandža, vašem će organizmu osigurati sjajnu detoksikaciju jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlaz iz tela. Najbolje bi bilo popiti oceđenu pomorandžu ili limun, a ako to ne možete, iscedite limun u vodu i tako ga popijte. Bez šećera koji umanju delovanje vitamina C.

5. Lisnato povrće

Kelj, praziluk, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Klorofil koji se nalazi u njemu iz tela uklanja različite vrste toksina te na taj način rasterećuje jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sirovo jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari kako biste sačuvali vredna nutritivna svojstva, piše vecernji.hr.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još