Oliviero Toskani: gnušam se umetničke fotografije

BEČ, 7. maja 2010. (Beta-AFP) - Italijanski fotograf Oliviero Toskani, poznat po provokativnim reklamnim kampanjama izjavio je da "se gnuša umetničke fotografije" i da "sanja o svetu bez autorskih prava".

"Gnušam se umetničke fotografije, fotografija postaje umetnička kad se okači u muzej, kad neki snimak nije dovoljno dobar da bude objavljen", rekao je Toskani na marginama izložbe pod nazivom "Kontroverze" priređenoj u Kunst hausu u Beču.

To je, po njegovom mišljenju, "prva izložba fotografija koja nema veze s estetikom". Stotine fotografije izložene do 20. juna izabrane su zbog etičkih, pravnih ili moralnih kontroverzi koje su izazvale.

Na plakatu za izložbu reprodukovana je čuvena Toskanijeva fotografija iz 1992, na kojoj se u usta ljube sveštenik i opatica. Reklamna kampanja sa tom fotografijom bila je zabranjena u Italiji i Francuskoj a u Britaniji je dobila nagradu Jurobest (Eurobest).

Fotografija je danas "jedini medij koji još ima ogromnu moć... samo jedna fotografija može da bude razornija od cele armije", smatra Toskani.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.