UDŽBENIK JE TO, NE IDE: Ministar prosvete traži da stih iz Cecine pesme bude uklonjen iz radne sveske

U radnoj svesci izdavačke kuće „Bigz“ učenicima petog razreda dat je zadatak u kojem đaci treba da u izabranim stihovima iz poezije i popularne muzike podvuku imenice u vokativu, pa se pesma koju izvodi folk diva Svetlana Ražnatović našla u istom košu s epskom pesmom „Smrt maje Jugovića“ i stihovima iz pesama Branka Radičevića i Alekse Šantića.

„Sećaš li se, lepi grome moj, nekada je tlo pod nama pucalo!“, glasi stih koji je napisala Marina Tucaković, a koji je otpevala Svetlana Ražnatović, i u kojem učenici petog razreda treba da pronađu imenicu u vokativu. Pored tog stiha iz popularne muzike, autori te radne sveske su u vežbi za savladavanje vokativa dali i stihove iz pesama „Riblje Čorbe“, Zdravka Čolića, „YU grupe“, ali i stihove Branka Radičevića i Alekse Šantića.

Ovo nije prvi put da se na stranicama udžbenika ili na prijemnim ispitima provuče neki primer u vezi sa životom i radom ličnosti iz javnog života, a profesorka srpskog jezika i književnosti Ivana Milosavljević smatra da su se autori radne sveske vodili potrebom za modernizovanjem nastave i stoga gledali da primeri u vežbanci budu što bliži učeničkom iskustvu.

- Obrazovni aspekt u zadatku je ispoštovan. A ostaje prostora za diskusiju jedino na planu vaspitnosti primera. Slažem se da je neobičan izbor, ali to što nam je nešto neobično ne znači i da ga odmah treba anatemisati. Uostalom, ne veliča se nikakva umetnička vrednost, ni vrsta muzike, ni izvođač, čak se i ne pominju. U samim stihovima nema ničeg pogrdnog, niti vulgarnog. Posao autora udžbenika nije nimalo lak i svakom se može pronaći nešto kao mana, zavisi samo od kriterijuma kojim se vrednuju - objasnila je ona.

Ni Ceci nije zasmetalo što se našla u vežbanci petaka, pa se na društvenim mrežama našalila.

- Pa sad baš taj stih, ima lepših. Zar ne? - napisala je ona.

Međutim, Mladen Šarčević, ministar prosvete, smatra da stih iz Cecine pesme hitno treba da bude uklonjen iz radne sveske jer, kako kaže, udžbenici su jedno, a estradni svet nešto sasvim drugo.

- Već danas obavestio sam direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da pozove izdavače, supervizore i sve ostale da se pozabave ovim problemom i da uklone stih. Nemam ništa protiv novokomponovane muzike, ko voli, neka sluša, ali udžbenik je to, ne ide. Ima drugih primera, mogli su da uzmu bilo šta drugo. Ipak, ovo asocira previše na estradu, a kada govorimo o ozbiljnim udžbenicima, to sa estradom ne ide pod ruku. Ako je neko od autora želeo da stavi u vežbanku nešto za šta smatra da je blisko deci, to je jedno, ali postoje i komisije koje kontrolišu. Ljudi koji su zaduženi za kontrolu treba takve sadržaje da izbace. Dobro je da je reagovala društvena zajednica - kaže ministar.

Izvor: Alo!
Foto: Hello!/Arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.