MINISTAR PROSVETE NAJAVIO: Stihovi Cecine pesme biće izbrisani iz udžbenika

Zajedno sa Cecinim stihovima, biće izbačeni i stihovi "Riblje čorbe", "JU grupe" i Bajage. Radna sveska koja je bila u upotrebi u osnovnim školama poslednje četiri godine, a nedavno ponovo odobrena bez ijedne primedbe, ostaće u upotrebi, samo bez spornog zadatka. Izbacivanje stihova čiji autor je Marina Tucaković najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

- U kontaktu smo sa Ministarstvom, ali i sa izdavačem sa kojim smo se usaglasili da zadatak više ne bude deo radne sveske - objašnjava Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

- Od ove godine radna sveska svakako nije deo obaveznog kompleta za peti razred. Ovo izdanje ostaće u upotrebi, ali kao dodatno nastavno sredstvo.

U Zavodu smatraju da bi ozbiljan propust bio da su se sporni stihovi našli u čitanci, te da deca treba da uče o njihovoj stilskoj i umetničkoj vrednosti. Objašnjavaju i da se primeri iz gramatike mogu vežbati i na neknjiževnim tekstovima.

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da su primeri savremenih pesama koji su uvršteni u radnu svesku pokušaj autora da približi gradivo deci, ali da bi primere za učenje gramatike trebalo tražiti u priznatoj književnosti.

- I dalje mislim da to može da ostane za neku drugu priliku, da se sluša kod kuće, u kafani. Ovde se radi o deci petog razreda. Deca treba da uzimaju primere iz naše priznate književnosti, bilo poznatih autora, bilo epske poezije - izjavio je ministar.

- Primeri nisu dobro izabrani, a moja sugestija direktoru Zavoda je da izdavačima skrene pažnju da novokomponovanoj muzici nije mesto u ovakvim radnim sveskama.

Forum beogradskih gimnazija kritikovao je ministra Mladena Šarčevića jer putem medija "kažnjava odgovorne" i najavljuje da će "izbaciti Cecine pesme iz udžbenika":

- Tekst nije Cecin, nego Marine Tucaković. A pored nje, tu su i Šantić, Radičević, Zmaj (Zdravko Čolić), Bajaga i Bora Đorđević. Na osnovu kojih kriterijuma ministar pravi razliku između Marine Tucaković i Bore Đorđevića? Ako ne može Marina, onda ne može ni Bora Čorba. I obrnuto.

Izvor: Novosti
Foto: Instagram/PrintScreen

Pogledajte još