Dragutinović: Srbiju i Grčku ne treba porediti

BEOGRAD, 9. maja 2010. (Beta) - Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović ocenila je da ekonomsku situaciju u Srbiji i Grčkoj ne treba porediti, pošto je javni dug Srbije mnogo manji.

"Ne treba porediti Grčku, sa javnim dugom od 124 odsto BDP i deficitom od 12,7 odsto, i Srbiju, čiji je javni dug 30 odsto BDP, a deficit četiri odsto", rekla je ministarka u intervjuu za Večernje novosti od nedelje.

"Pri tom, i bez iskustva Grčke, mi smo sami sebi postavili granicu kada je zaduživanje države u pitanju. To je rast do 2,5 odsto godišnje, do maksimalnih 40 odsto BDP", kazala je ministarka.

Ona je rekla i da je srpska delegacija spremna za četvrtu rundu razgovora s Međunarodnim monetranim fondom koja treba da počne u utorak, 11. maja.

"Suštinske reforme nigde ne mogu da se pripreme preko noći. Ali, mogu da se brzo sprovedu, ako su pripremljene. Mogu reći da je poreska reforma spremna. Smer promena je prihvatljiv i bio bi podrška toliko potrebnom novom modelu rasta", rekla je diana Dragutinović.

Pogledajte još