Diego el Cigala

Uz vino, prateći bend, hrapavi glas, i povremeno tapšanje i pucketanje prstima, Diego je uspeo da nam dočara atmosferu flamenka.

U intimnoj atmosferi pune sale „Kolarca“, Diego nas je bez mnogo priče, uveo u čari pomalo izmenjene kubanske i španske muzike. Bend se sastoji od klavira, violončela, udaraljki i gitare. Dok klavir i violončelo daju džez šmek, gitara i udaraljke podsećaju nas na špansku muziku.

Diego je na stolu pored mikrofona držao i čašu vina, pa je pre svake pesme pijuckao po gutljaj. U jednom trenutku je nazdravio „Salut!“, što je publika pozdravila. Sasvim spontano i svedeno, tapše rukama i pucketa prstima. Šmekerski namešta brkove i bradu, a dok sa osmehom peva, daje ritam lupajući nogom o pod.

Gitarista Paco de Lucia u pravu je kada kaže za svog sunarodnika da ima jedan od najlepših flamenko glasova, „glas slasti koji struji kroz sve što peva i koji greje vaše srce dok ga slušate“.

Među poznatima koji su uživali u koncertu bili su i muzičar Vasil Hadžimanov, kao i političar Nebojša Bakarec.

Između putovanja, koncerata, saradnje i svega nekoliko sati koje je mogao da provede sa svojom decom, Rafaelom i Dijegom, El Sigala je našao i dovoljno vremena da radi na novom albumu “Dos Lágrimas”. U tom radu, vrhunski kubanski i španski muzičari reinterpretiraju popularni bolero, koplu i tango u pesmama “Dos Gardenias”, “María de la O”, “Historia de un amor” i “Compromiso”. Bila nam je čast da ove pesme čujemo i uživo.

Diego el Sigala prvi put je u Beogradu, a ovaj koncert je zapravo jedan od poslednjih u nizu kojim promoviše album „Dos Lagrimas“, dok u septembru se očekuje novi dokumentarni film.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Andrijana Rmuš

Pogledajte još