Delegacija EU u Srbiji proslavila Dan Evrope

Svečanost je otpočela pevanjem himni Republike Srbije i Evropske unije, u izvedbi hora Muzičke škole „Stanković“, nakon čega je ambasador Fabrici poželeo dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog obeležavanja rođendana Evrope.

- Istorija nas podseća da je evropski projekat rođen u teškim okolnostima, nakon devastacije i patnje Evrope. Nedugo nakon Drugog svetskog rata osnivači Evrope odlučili su da rat više nije opcija i da je vreme za mir i trajno pomirenje među neprijateljima. Evropi je bila potrebna demokratija, društveni i ekonomski razvoj. Evropska unija nije se desila bez poteškoća, ali kako je Robert Šuman rekao na ovaj dan 1950. godine, citiram, ’Evropa neće biti izgrađena odjednom, ili po jednom planu. Ona će biti izgrađena kroz konkretna postignuća koja pre svega počivaju na solidarnosti.’ Ovaj vizionarski, ali pragmatični pristup pomogao je da se postigne uspeh za Evropu u prethodnih sedam decenija. Evropa se ponovo uspostavila oslobođena od razarajućeg nacionalizma, postala je jedna od najvećih svetskih ekonomija, branilac ljudskih prava, sklonište za one koji napuštaju svoje zemlje zbog rata i progona i važan faktor globalne sigurnosti - rekao je Fabrici.

On je dodao da danas neki sumnjaju u vrednosti multilateralizma i globalne saradnje, da su neki pokušali da reše probleme prečicama i jednostranim akcijama, da su ljudska prava ugrožena svuda u svetu, ali da Evropska unija čvrsto stoji uz svoje vrednosti.

- Uvereni smo da je saradnja bolja od konflikta, da su kompromisi snaga, a ne slabost i da je pomirenje dobra reč. U tom duhu otvorenosti i pragmatičnosti, Evropska unija ostavlja otvorena vrata za Srbiju, koja je Evropsku uniju postavila kao ultimativni cilj, koji daleko prevazilazi pitanje spoljnje politike. On predstavlja transformaciju celog društva, u pravcu održivog razvoja, trajne demokratije i vladavine prava - dodao je ambasador Fabrici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u svom obraćanju da su narodi Evrope, nakon Drugog svetskog rata, kao najteže lekcije u istoriji čovečanstva, razumeli da su samo pomirenje i zajedništvo preduslovi za budućnost.

- Tadašnji vizionari trasirali su put kojim se današnja Evropa kreće uz sve uspone i padove koji je čine otpornijom i jačom. Na tom putu, ma kako trnovit bio, uvek je bila i Srbija u različitim društvenim fazama i statusima. Srbija nekad nije razumela Evropu, neretko ni Evropa nju, ali je tačno da smo se mi menjali i sve bolje razumeli evropske potrebe i zahteve, a čini se da Evropa sve bolje razume Srbiju i potrebe srpskog čoveka. Uveren sam da Evropska unija danas, kao jedan od najrazvijenijih regiona, jedan od najvećih donatora razvojne pomoći, sve značajniji akter u rešavanju bezbednosnih pitanja širom sveta i prostor mira, slobode i prosperiteta, želi Srbiju kao svoju punopravnu članicu, baš onako i onoliko koliko i mi želimo da postanemo deo Evrope - rekao je Vučić.

On je dodao i da Srbija ostaje duboko posvećena stabilnosti regiona i svom pristupnom procesu te da se iskreno nada da će uloženi napori dovesti od rezultata.

- Kada nas ljudi pitaju zašto želimo u Evropu, običan čovek bi rekao zbog toga što ćemo živeti bolje i biće nam bolja ekonomija. Oni drugi bi dodali nešto što mi se čini još važnijim – da je Evropa kao mirovni projekat važna za nas jer ćemo sačuvati stabilnost i mir, a ako je nekome dosta ratovanja onda je to svakako narod i građani Srbije. A ja bih na to dodao i treću, možda suštinsku stvar, a to je da građani Srbije žele da pripadaju evropskom tipu društva što znači da imamo slobodno i demokratsko društvo. Mnogo toga još moramo da uradimo i promenimo, što ne znači da su sve zemlje Evropske unije idealne i bezgrešne, već da se na tome mora uvek raditi i praviti korak napred zbog svojih građana - zaključio je on.

Nakon pozdravnih govora, ambasador Fabrici i premijerka Brnabić pogledali su izložbu radova srednjoškolaca koji su pobedili na konkursu "Evropski dnevnik", nakon čega je usledio kotel, a završnica večeri obeležena je osvetljavanjem u plavo spomenika "Pobednik" na Kalemegdanu.

Izvor: Evropa.rs
Foto: Goran Zlatkovć

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.