Kontrola tajnih službi na tankom ledu

BEOGRAD, 10. maja 2010. (Beta) - Kontrola službi bezbednosti u Srbiji je na tankom ledu, a na rad skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu koji bi trebalo da ih kontroliše mnogo utiču partijske razlike, rečeno je u ponedeljak na skupu o kontroli tajnih službi.

"Odbor sa malo zaposlenih pokriva previše široku oblast, unutrašnje poslove, odbranu i tajne službe, dok među zaposlenima nema stručnjaka za kontrolu obaveštajnjih službi", rekao je Piter Gil iz Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga na skupu u Misiji OEBS-a u Srbiji. Gil je predložio osnivanje potkomiteta u okviru parlamentarnog odbora, od kojih bi se jedan bavio obaveštajnim službama.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur rekao je da je posle prvog koraka, kontrolne posete zaštitnika građana Saše Jankovića Bezbednosno-informativnoj agenciji, potrebno ozbiljnije i aktivnije angažovanje skupštine u nadzoru rada BIA. "I sudovi bi, kada dođe do sukoba, takođe trebalo da budu u prilici da odigraju konstruktivnu ulogu u podršci i nadzoru rada BIA", rekao je Mur.

Pogledajte još