Tribunal zabrinut zbog napada na Krstića

HAG, 10. maja 2010. (Beta) - Haški tribunal izrazio je u ponedeljak zabrinutost zbog napada na bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića u britanskom zatvoru, gde služi kaznu od 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida u Srebrenici.

Predstavnica Tribunala Nerma Jelačić istovremeno je, u pisanoj izjavi, precizirala da su za uslove pod kojim general Krstić služi kaznu nadležne vlasti Velike Britanije koje će sprovesti istragu i preduzeti primerene korake.

"Tribunal je sa zabrinutošću uočio izveštaje da je Krstić napadnut na odsluzenju kazne. Osobe koje Tribunal osudi služe kazne sa zemljama sa kojima je sud o tome sklopio sporazum. Uslove pod kojima se kazna služi određuju vlasti te zemlje, a nezavisne organizacije za inspekciju povremeno obilaze osuđenike", izjavila je Jelačićeva. Tribunal je, piše u izjavi, "uveren da će odgovorne vlasti u potpunosti istražiti ovaj slučaj i preduzeti primerene korake".

Generala Krstića (62) su, prema pisanju britanske štampe, prošlog petka u zatvoru Vejkfild (Wakefield) napala tri muslimanska zatvorenika, predvođena Indritom Krasnićijem i nanela mu teške povrede žiletom po vratu i licu. Krstić je prenet u bolnicu, a po ukazanoj pomoći vraćen je u zatvor.

Pogledajte još