Otvoren "Danubius Food Planet": Danas su na meniju italijanski specijaliteti i muzika

Direktor Turističke organizacije Novog Sada, Branislav Knežević, otvarajući festival rekao je da je počeo festivalski deo godine u Novom Sadu. Ukazao je na porast broja noćenja za 37 odsto u prvih četiri meseca ove godine u tom gradu.

"U protekle dve godine organizovali smo veliki broj festivala i promotivnih događaja. Počeo je i festivalski deo godine, u kojem očekujemo i Poljoprivredni sajam sledeće nedelje, kao i Evropsko prvenstvo u karateu", rekao je Knežević i poručio da će to dodatno doprineti rastu broja turista u Novom Sadu.

Direktor Color Press Grupe, Robert Čoban, kao jedan od organizatora manifestacije, rekao je da ove godine novina velika maketa kuglofa pored koje posetioci mogu da se fotografišu i koja simboliše vojvođansku kuhinju. Naveo je da će svoju kuhinju i kulturu predstaviti 23 zemlje - od Crne Gore prvog dana, do SAD poslednjeg.

"Novi Sad nije glavni grad gde se nalaze ambasade, pa će ovako naši građani biti u prilici da osete ukuse cele planete", poručio je Čoban.

Kompanija "Danubius", koja ove godine proslavlja 100 godina postojanja, rešila je da učestvovanjem u ovom festivalu obeleži godišnjicu. Generalni direktor kompanije "Danubius" Predrag Marković naveo je da je festival veoma zanimljiv i ozbiljno organizovan, zbog čega je kompanija odlučila da svoju ponudu predstavi posetiocima.

Plesni studio "Partizan 2" izveo je, povodom jubileja Danubiusa, performans pod nazivom "Simfonija elemenata - od zemlje do hleba".

Prvi dan festivala bio je posvećen Crnoj Gori. Konzul Crne Gore, Miodrag Kankaraš konstatovao je da broj posetioca festivala hrane raste u odnosu na prošlu godinu što, kako kaže, pokazuje da on prerasta u tradiciju.

"Ovo nije samo ponuda hrane, već priča o kulturi, susretanju i prijateljstvu", naglasio je konzul i dodao da će se u ponudi Crne Gore naći priganice, kao i čuvena cicvara, koja je "nepravedno zapostavljena".

Uz degustaciju crnogorskih specijaliteta, prisutni su uživali u nastupu "Duo gitara" koji su izveli tradicionalne i moderne crnogorske pesme.

Današnji program se nastavlja u 18h, a predstaviće se Italija. Prisutnima će se obratiti Mirjana Kojić, generalna sekretarka Komore italijansko-srpskih privrednika.

Posetioci će imati priliku da probaju italijanske i sicilijanske specijalitete koje će pripremati kuvari novosadskog restorana "Palazzo Bianco".

U okviru muzičkog programa nastupiće:

- Marko Vujević i Nađa Sudarević, učenici OBŠ "Raičević" , Subotica - "Funiculli, funiculla" (ples)

Učenici kurseva pevanja Italijanskog kulturnog centra "Piazza Italia" Subotica:

Elena Bolvari - "Volare", Domenico Modugno
"Mi rialzerai"
Ivana Kecman - "L'uomo che amava le donne", Nina Zilli
"Estate" - Irene Grandi
Milja Belenzada - "La solitudine", Laura Pausini
"L'amore e' un'altra cosa", Arisa
Rade Maravić - "Se bastasse una canzone", Eros Ramazzotti

Predavač na kursu solo pevanja Italijanskog kulturnog centra "Piazza Italia" Subotica:

mr Dušica Vucelja, sopran - "Parla piu' piano"
"Santa Lucia"
"O sole mio"

Od 11. maja do 3. juna u okviru "Danubius Food Planeta" predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura "stare novosadske kafane", Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

"Danubius Food Planet" organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija. 

Pogledajte još