Zašto ne mogu da kažem „ne“

Ta mala rečca „ne“ može da bude veliki izazov u svakodnevnom životu. Reći „ne“ često košta živaca. Ponekad čovek misli „ne“ ali ipak kaže “da“, zbog straha da se ne izgubi na ugledu, ne bude voljen, da bude odbačen ili deluje egoistično. Bečki psiholog Julija Umek savetuje kako da naučite da kažete „ne“.

Vežba za reći „ne“
Najpre vežbajte da kažete sami sebi „ne“. Na primer, recite sebi: „Sada treba da idem u kupovinu“, a nakon toga „Ne, bolje je da nešto drugo uradiš ili jednostavno ništa ne radiš“.

„Ne“ povezano s nečim pozitivnim
Donosite odluke koje mislite da su prave. Zbog toga je važno da uz „ne“ dodate i jednu pozitivnu formulaciju – Ne, bolje je da sada ... uradim.

Kratke rečenice
Vežbajte da se izražavate jasno i razumljivo, dakle govorite u kratkim odsečnim rečenicama. To izražava snagu, samopouzdanje i odlučnost.

„Ne“ znači ne
Recite „ne“ samo onda kada stvarno mislite „ne“ i ostanite pri tom odlučni. Prethodno proverite, da li bi jedno „da“ bilo moguće, jer ko stalno dozvoljava da ga drugi ubedjuju, gubi poštovanje prema samom sebi.

„Da“ ili „ne“
Uživajte u tome da budete slobodni. Ko ima dve mogućnosti, ili da kaže „da“ ili „ne“, taj se oseća nezavisnim i slobodnim. A to je jedan poseban osećaj koji dušu čini zdravom. 

Compress

Pogledajte još