fbpx

ANTISTRES DIJETA: Umirite organizam i otopite kilograme

Hrana ublažava stres na nekoliko načina. Na primer, neke namirnice podstiču proizvodnju serotonina u organizmu, druge smanjuju proizvodnju kortizola i adrenalina, hormona stresa koji dugoročno mogu narušiti naše zdravlje, uzrokujući pad imuniteta i porast krvnog pritiska.

Šta je potrebno kako bismo izgubili kilograme antistres dijetom?

Složeni ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati potstiču stvaranje serotonina u mozgu. Da biste telo nahranili odgovarajućim namirnicama, najbolje je da jedete složene ugljene hidrate, koji se sporije vare. Tu spadaju integralni hleb sa semenkama, integralna testenina ili ovsene pahuljice koje je najbolje jesti za doručak. Složeni ugljeni hidrati stabilizuju količinu šećera u krvi tokom dana.

Jednostavni ugljeni hidrati

Ishrana bogata jednostavnim ugljenim hidratima, nije preporučljiva nikome, a posebno dijabetičarima. To su obično namirnice koje sadrže šećer i belo brašno, brzo se vare i pružaju kratkotrajno zadovoljstvo. Ograničite unos jednostavnih ugljenih hidrata u organizam ako želite da količinu stresa u svom organizmu svedete na minimum i potstaknete brži gubitak kilograma.

Pomorandže

Pomorandže su bogate vitaminom C koji jača imunitet i smanjuje proizvodnju hormona stresa. Istraživanja pokazuju da vitamin C snižava visok krvni pritisak i smanjuje proizvodnju kortizola, potstiče ubrzani rad metabolizma, a pomorandže su izrazito korisne i u borbi protiv celulita.

Spanać

Nedostatak magnezijuma u organizmu može izazvati glavobolju i umor, što su česti okidači stresa. Jedna šoljica spanaća sadrži dovoljno magnezijuma za celodnevnu potrebu organizma. Osim toga, spanać obiluje vlaknima koja potstiču brže varenje i ublažavaju glad. Ako niste ljubitelj spanaća, magnezijum možete unositi i kao dodatak ishrani!

Riba

Da biste ublažili stres, potrebno je da uorganizam unosite dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribi, naprimer lososu i tuni. Ove zdrave masti sprečavaju proizvodnju hormona stresa i štite naš organizam od srčanih oboljenja i depresije. Osim toga, masnija riba je idealna za skidanje kilograma! Proteini i masti su idealni za ublažavanje gladi i nećete imati potrebu za nezdravim grickalicama. Da bi učinak bio potpun, preporučuje se da se riba na vašem meniju nađe bar 2 puta nedeljno.

Crni čaj

Učinkovit je pri oporavku od stresnih situacija. Istraživanje je pokazalo da su osobe koje piju 4 šolje crnog čaja nedeljno, imunije na stres.

Pistaći

Pistači su, kao i svi ostali orašasti plodovi, dobar izvor masti. Samo jedna šaka pistaća, oraha ili badema dnevno može smanjiti holesterol, količinu šećera u krvi i zaštiti organizam od posledica stresa.

Avokado

Kalijum, kojim je avokado bogat, zaslužan je za sniženje krvnog pritiska, a ukoliko želie da se rešite sala na stomaku, avokado uvedite u svakodnevnu ishranu.

Sirovo povrće

Hrskavo sirovo povrće može ublažiti stres na mehanički način! Grickanje povrća opušta i sprečava napetost. Osim toga, povrće obiluje vlaknima, što je idealno za varenje i gubitak kilograma!

Vežbanje

Pored regulacije ishrane, jedna od najboljih strategija za smanjenje stresa i ubrzavanje metabolizma je redovna fizička aktivnost. Preporuka je da vežbate 30 minuta 3-4 puta nedeljno.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.