fbpx

Razred

Dočekaće vas muzika laganih tamburica, a ispratiti Internacionala

Nova predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Razred” iz pera jednog od najplodnijih slovenačkih pisaca Matijaža Župančića, u režiji Milice Kralj, jeste crnohumorna komedija kroz koju jasno provejava psihologija “nepristajanja” i odbijanja da se znanje i život svede na reklamu i kurs kako biti mlad, lep, uspešan i bogat.

Pisac, koji je već u Evropskoj uniji, latio se problema pozorišta u tranziciji i korporativnih sistema. Matijaž ne štedi nikoga, jer su svi na svoj način krivi i donosi pred publiku jasan tekst koji uz cinizam i humor kaže da je crno - crno, a belo - belo.

Smešna priča o ozbiljnim stvarima. Grupa ljudi, svršenih polaznika kursa stilistike, komunikacija, emocionalne terapije, bezbednosti i menadžmenta, predstavlja se kao tim stručnjaka i profesionalaca koji je tu da prilagodi one koji nisu imali sreće u tranziciji, novim uslovima.

Polaznik njihovog kursa je čovek bez posla i jasne svesti o sebi, koji je spreman na sve da bi obezbedio radno mesto i egzistenciju.

Rediteljka Milica Kralj bez petparačkog uplitanja u aktuelnu srpsku dnevnu politiku, kritikuje svest onih koji su obukli najnovije Armanijevo odelo i postali “uspešni”.

Komad koji se na momente gubi u ponavljanjima i predviđenim situacijama, nastoji baš ponavljanjima pojedinih situacija da stvori teatar apsurda i da ga poveže s aktuelnom politikom. Biti pri tom i zanimljiv gledaocu nije lako, ali doslednom režijom Milica Kralj na kraju, ipak, uspeva da ostvari svoj cilj i naslika trijumf forme nad sadržajem. Mnogi će, na kraju svega, sigurno s pravom reći - dobro je što je jedan Slovenac napisao ovakav tekst, jer bi pisac s nekih drugih prostora sigurno bio označen kao radikalni antievropejac.

Glumački besprekoran nastup Aleksandra Alača, Elizabete Đorevske i uigrana ekipa stvorili su još jednu predstavu za one koji sumnjaju i još se, pored svega, bave sve nezahvalnijim i neisplatlljivijim sportom zvanim "misli svojom glavom".

Danijela Tadić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.